Ga naar de inhoud

1 jaar na niet-selectie voor Winterspelen: Loranne Smans drukt pauzeknop in door "mentaal zware strijd"

 do 16 februari 2023 14:25
Loranne Smans

Snowboardster Loranne Smans zal in 2023 niet meer deelnemen aan wedstrijden. Dat heeft ze laten weten op Instagram, een week voor de start van het WK. De Belgische voelt nog steeds de naweeën van haar niet-selectie voor de Winterspelen begin 2022. Ze heeft ook nog steeds een rechtszaak lopen tegen de federatie. "Dit weegt zwaar op mij", zegt ze.

De bom in de Belgische snowboardwereld barstte net voor de start van de Spelen vorig jaar. Loranne Smans had toen een olympisch ticket voor België afgedwongen, maar de federatie koos ervoor om Evy Poppe in haar plaats naar de Spelen in Peking te sturen op basis van "interne selectiecriteria".

 

Een heel bittere pil voor Smans. En een klap waar ze een jaar later nog van aan het herstellen is. Ze was afgelopen weekend aan de slag op de Wereldbeker in Calgary, maar dat was meteen haar laatste wedstrijd van dit seizoen. Dat maakte ze bekend in een bericht op Instagram.

 

"Tot op de dag van vandaag heeft die niet-selectie nog een impact op mij en op mijn prestaties", schrijft ze. "De beslissingen van de federatie en de manier waarop ze daar achteraf mee zijn omgegaan en hoe ze erover gecommuniceerd hebben, wegen zwaar op mij."

 

Er loopt op dit moment een rechtszaak tegen de federatie. "Dat leek me de enige manier om wat erkenning te krijgen voor wat er gebeurd is en voor wat mij is aangedaan. Het doet me nog het meeste pijn dat er geen actie genomen is naar mij toe en dat bepaalde mensen hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen om iets aan deze situatie te doen."

 

"Ik heb het afgelopen jaar mentaal veel geworsteld als snowboarder, als atleet en als mens. Ik heb hard gevochten om toch weer in competitie te treden, maar ik voel dat ik niet op mijn beste niveau kan presteren zolang dit niet opgelost is."

 

Smans schrijft nog dat ze blij is dat ze het eens van zich heeft kunnen afschrijven. Meer dan haar bericht op Instagram wou ze niet kwijt, daar had ze het nog te moeilijk voor.

Ik heb het afgelopen jaar mentaal veel geworsteld als snowboarder, als atleet en als mens.

Loranne Smans

Sneeuwsport Vlaanderen: "Door rechtszaak kunnen we inhoudelijk niet reageren"

Stijn Urkens van Sneeuwsport Vlaanderen kan niet te zeer op de kwestie ingaan, gezien de federatie de uitspraak van de door Loranne Smans gestarte rechtszaak ten gronde afwacht. "Wij hebben haar bericht ook gezien, uiteraard. De gerechtelijke procedure loopt sinds juni en die volgen we. In maart is er een pleitdatum, maar we weten niet wanneer er een uitspraak komt."

 

De federatie zegt dat ze wel haar best doen om Smans de hand te reiken. Zo begonnen ze dit seizoen met een schone lei. "We hebben de startplaatsen op de Wereldbekers Big Air en slopestyle gelijk verdeeld tussen de atleten. Als er extra plaatsen waren, hebben we die ook altijd aangeboden." 

 

Smans was ook geselecteerd voor het aankomende WK, net als Evy Poppe. "We hadden met België twee plaatsen bij de vrouwen. Jammer dat Loranne niet wenst deel te nemen."

 

"Maar inhoudelijk kunnen we verder geen verklaringen afleggen", klinkt het nog. "Al vinden we het natuurlijk jammer om te lezen dat het mentaal niet goed met haar gaat."

Lees het bericht van Loranne Smans hieronder

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: