Ga naar de inhoud

Einde van een tijdperk: Sport/Voetbalmagazine verdwijnt na ruim 40 jaar uit de rekken

 vr 10 februari 2023 16:54

Een meubelstuk uit de sportmedia verdwijnt. Na ruim 40 jaar trekt de uitgeverij de stekker uit het papieren maandblad Sport/Voetbalmagazine en de Franstalige tegenhanger. De sportbladen verschijnen op 15 februari een laatste keer op papier. Nadien verhuizen de lijvigere sportverhalen naar de sportrubriek van de weekbladen Knack Le Vif. Drie vaste medewerkers verliezen hun baan.

Welke sportliefhebber heeft de voorbije decennia geen exemplaar van Sport/Voetbalmagazine in de handen gehad?

 

Binnenkort zal dat dus niet meer kunnen. 

 

De "verhalen uit de sport die meer achtergrond vragen" gaan naar de twee actuabladen van Roularta. Die krijgen zo een uitgebreidere sportsectie, klinkt het vrijdag in een persbericht.


Uitgever Niels Famaey verwijst in het persbericht naar een "hyperconcurrentiële" mediaomgeving met vrij beschikbare en uitgebreide sportberichtgeving waarbij Roularta besliste om de bladen niet langer op papier uit te geven.

 

Speciale edities van Sport/Voetbalmagazine blijven wel bestaan met een losse verkoop in de krantenkiosk. Het gaat dan bijvoorbeeld om de voetbalcompetitiespecial en de wielerspecials.

De wijzigingen brengen ook de nodige gevolgen met zich mee voor de betrokken werknemers. Zo verliezen drie vaste medewerkers hun job. Van een aantal freelancers worden de contracten bovendien stopgezet.

Geboren in jaren '80

Sport Magazine zag in 1980 het levenslicht. Later volgden fusies met Sport '80 en Voetbal Magazine tot het huidige blad. In januari 2022 was er al een ingrijpende wijziging: het weekblad werd toen omgevormd tot een maandblad. 

 

Die beslissing begin vorig jaar was ingegeven door het groeiend belang van digitale kanalen en ook toen was er een impact op  de werkgelegenheid.

Roularta stelt wel dat het sportaanbod, inclusief bijvoorbeeld Formule 1-nieuws, groter zal worden door de integratie van sport in Knack en Le Vif en de "verdere ontginning" van Nederlandse bladen van de mediagroep in Mijn Magazines, Roularta's online kiosk met toegang tot de inhoud van alle Roularta-magazines.