Spring naar de inhoud

De enige die Van Aert en Van der Poel kon volgen: het verhaal achter de drone op het WK veldrijden

De enige die Van Aert en Van der Poel kon volgen: het verhaal achter de drone op het WK veldrijden
 di 7 februari 2023 06:34
" "
Jan Crommelinck.

Nooit leek het achterwiel van Wout van Aert en Mathieu van der Poel zo dichtbij. Tijdens het WK veldrijden was ook het camerawerk op wereldniveau. Vooral de dronebeelden leverden indrukwekkend beeldmateriaal op. Met Jan Crommelinck zat er een Belg achter dat huzarenstukje: "Voor mij is dit zoals fietsen", doet hij zijn verhaal.

Geef het maar toe: ook u had dit weekend een wow-momentje bij het zien van de dronebeelden tijdens het WK veldrijden.

 

We zijn de luchtplaatjes ondertussen wel gewend in andere sporten, maar tijdens het kunst- en vliegwerk op het scherp van de snede in Hoogerheide kwam het toch nét wat beter uit de verf.

 

En dat vooral dankzij Jan Crommelinck, de Belgische piloot van de bewierookte WK-drone.

 

"Het was een geweldige ervaring", geniet hij een dag later nog na. "Mijn telefoon stond na afloop vol met berichtjes - de meeste commentaren waren gelukkig positief."

Modelvliegtuigjes

Crommelinck is dan ook niet de eerste de beste.

 

Als 25-jarige motorcrosser moet hij onverwacht zijn carrièreplannen omgooien na een hartinfarct. Tot zijn passie voor modelvliegtuigjes hem op een idee brengt: wat als ik er nu eens een gsm aanhang en zo beelden maak?

 

Op dat moment had Crommelinck nooit durven te dromen dat die ineengeknutselde voorloper van een drone hem een autoriteit in de camerawereld zou maken.

 

Onder meer Ferrari en Red Bull horen, naast veel filmproducties, bij zijn vaste klanten. Met 150 kilometer per uur raast hij met zijn vaartuig de bolides achterna.

 

"Ik doe het ondertussen al 12 jaar in hoofdberoep", aldus Crommelinck. "Voor mij is het zoals fietsen."

Toch stond Crommelinck nog steeds voor een flinke uitdaging, toen broadcaster EMG hem de vraag stelde om het WK veldrijden in beeld te brengen.


Met een drone vlieg je namelijk niet zomaar even boven de veldrijders.


"Er is een strenge regelgeving", legt Crommelinck uit. "Zo moet je vliegen in een publieksvrije zone, verkregen van de organisatie. (lacht) En de UCI tikte ons regelmatig op de vingers dat we verder van de renners moesten wegblijven."

Mentaal vloog ik mee met de renners op het parcours.

Jan Crommelinck

Maar hoe gaat het besturen van de drone nu eigenlijk concreet allemaal in zijn werk? Volgt het object van zo'n 1,5 kilo automatisch een traject van sensoren?

 

Crommelinck schudt het hoofd: "Elke beweging gebeurde manueel door mij. Werken met een GPS kan storingen veroorzaken, wat niet aan te raden is. De drone is bovendien ook wendbaarder."

 

De piloot bestuurde de drone dit weekend vanaf een stelling met een VR-bril op. Twee "spotters" assisteerden Crommelinck om instructies - bijvoorbeeld over de wind - door te geven en een opperste concentratie te garanderen.

 

"Mentaal vloog ik mee met de renners op het parcours. Zeker toen ik in het spoor zat van Wout en Mathieu... (blaast) Dan voelde ik de adrenaline en spanning toch ook."


De mensen in de huiskamers, dankzij Crommelinck, eveneens. 

Gerelateerd: