Ga naar de inhoud

Speelt het weer cruciale rol op WK? "Mathieu wil beetje regen, in modderfeest heeft Wout voordeel"

 ma 30 januari 2023 11:46
Iedereen verwacht zondag een spannende tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel.
Iedereen verwacht zondag een spannende tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel.

Mathieu van der Poel of Wout van Aert? Wie is in het voordeel op het WK-parcours in Hoogerheide? "Mathieu rijdt een beetje op zijn thuisparcours, maar het weer zal een belangrijke rol spelen", zeggen de bondscoaches van beide tenoren.

Een beklijvend WK-duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel moet komend weekend de climax worden van het veldritseizoen.

 

Maar hoe liggen de kaarten voor zondag? Is de ene een tikkeltje meer favoriet dan de andere?

 

"Ze hebben allebei 50 procent kans om wereldkampioen te worden", zegt bondscoach Sven Vanthourenhout.

 

"Wout heeft dit seizoen indruk gemaakt in elke veldrit die hij gereden heeft. Ik hoop natuurlijk dat hij wereldkampioen wordt. Maar Mathieu blijft Mathieu: iemand met enorm veel capaciteiten."

 

In wiens voordeel is het parcours in Hoogerheide? "Het is een heel mooie en eerlijke omloop. De vorm van de dag en - hier en daar - een foutje zullen beslissend zijn."

 

"Ook de weersomstandigheden (voorlopig geen regen) zullen zoals zo vaak een rol spelen."

Wout heeft in elke veldrit indruk gemaakt. Maar Mathieu blijft Mathieu.

Bondscoach Sven Vanthourenhout

Belangrijk: Van Aert staat zondag op de 2e startrij. "Uiteraard hopen we dat Wout in de openingsronde in een gunstige positie komt te zitten."

 

"Als onze renners daar hun steentje toe kunnen bijdragen, zullen ze dat wel doen", zegt bondscoach Vanthourenhout.

 

"Ik verwacht dat dat hooguit de eerste 5 minuten het geval zal zijn en dat we de resterende 55 minuten een heel mooi duel zullen zien tussen Mathieu en Wout.”

Nederlandse bondscoach: "Mathieu is dicht bij topvorm"

Waar Sven Vanthourenhout beide klasbakken evenveel winstkansen toedicht, schuift de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt Mathieu van der Poel lichtjes naar voren als favoriet.

 

"Volgens mij zit Mathieu dicht bij zijn topvorm. Ik denk dat hij zondag zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost."

 

Ook De Knegt houdt rekening met de weergoden. "Volgens de laatste weersvoorspellingen zal het droog blijven."

 

"Een klein beetje regen zou Mathieu wel fijn vinden. Als het echt een zwaar modderfeest wordt, is Wout natuurlijk wel in het voordeel."

 

Hoogerheide is heilige grond voor de Van der Poels. Het parcours ligt op een 1 kilometer van de plek waar vroeger het ouderlijke huis stond. Adrie van der Poel hielp bovendien het WK-parcours mee uittekenen.

 

"Voor Mathieu is Hoogerheide een beetje zijn thuisparcours", weet De Knegt. "Het zal zondag een heel spannende strijd worden."