Ga naar de inhoud

Rui Costa klopt Vervaeke in prangende sprint op Mallorca: "Ik was niet de beste kaart"

 wo 25 januari 2023 16:19
Louis Vervaeke komt net tekort om Rui Costa te kloppen.

Rui Costa heeft zijn nieuwe ploeg Intermarché - Circus - Wanty meteen een zege geschonken. De Portugees was de snelste in de Trofeo Calvia op Mallorca. Costa klopte Louis Vervaeke (Soudal - Quick Step) in een sprintje met zijn drieën. De Trofeo Calvia is de eerste van vijf onafhankelijke koersen op het Spaanse eiland.

Tot en met zondag wordt er op Mallorca elke dag een rit gereden. Eerste in de rij was de Trofeo Calvia, een wedstrijd over 150 kilometer met nauwelijks vlakke stukken ten westen van Palma de Mallorca.

 

Ben Healy (EF - EasyPost) en Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) kozen samen met twee andere renners voor de aanval. Achter hun rug pleegde Soudal - Quick Step een halve coup. Met vier renners in loondienst van Patrick Lefevere sprongen ze weg. Onder hen Julian Alaphilippe en Louis Vervaeke. Vijf anderen gingen mee.

 

Uit de achtervolgende groep van negen renners sprongen Vervaeke en ex-wereldkampioen Rui Costa weg. Eenkhoorn moest de rol voorin lossen, maar Healy bleef wel aanklampen bij Costa en Vervaeke.

 

Het drietal voelde in de laatste kilometers de hete adem van de achtervolgers in de nek. Veel vertrouwen in de sprintkwaliteiten van Vervaeke was er niet. Vooral Alaphilippe sleurde op kop van het achtervolgende groepje en zelf probeerde Vervaeke meermaals alleen weg te geraken. 

 

Dat lukte niet, maar dan nog kon Vervaeke in principe het teamspel spelen en zijn medevluchters uit hun kot lokken.

 

Maar Healy kon niet meer en Costa (36) is na al die jaren niet meer nerveus te krijgen. Hij wachtte exact lang genoeg. Vervaeke waagde toch maar als eerste de sprong in de sprint, maar Costa ging er in de laatste 50 meter op en over. Meteen raak voor de Portugees in dienst van zijn nieuwe werkgever. Met Kobe Goossens had Intermarché - Circus - Wanty twee renners in de top tien.

 

Erg goed weer was het niet op Mallorca. Door de regen waren er ook verschillende valpartijen. Onder meer Tim Wellens en Ilan Van Wilder gingen tegen de grond. Van Wilder en uittredend winnaar Brandon McNulty moesten opgeven.

Vervaeke: "Ik was misschien niet de beste kaart"

Net geen eerste profzege dus voor de 29-jarige Vervaeke. Soudal - Quick-Step, de Belgische ploeg van Vervaeke, leek de eerste wedstrijd op het Spaanse fietseiland helemaal onder controle te hebben.

In de finale hadden ze met Vervaeke, tweevoudig wereldkampioen Julian Alaphilippe, Andrea Bagioli en de Deense aanwinst Casper Pedersen 4 kaarten om mee te spelen. Uiteindelijk ging het toch mis.

"We wisten dat de afdaling van de Coll de Soller echt technisch en hectisch zou zijn. Dus probeerden we als ploeg op de top zo goed mogelijk vooraan te zitten, en gingen we dan gewoon vol gas naar beneden. En plots waren we met 12 weg, onder wie 5 van onze ploeg", vertelt Vervaeke.

"Helaas verloren we nadien wel Ilan (Van Wilder), die viel (zonder ernstige blessures). Maar we bleven geloven in onze kansen. En ik voelde me goed."

In de finale van de koers schoof Vervaeke samen met Rui Costa naar 2 vroege vluchters. "We probeerden met de ploeg onze goede kaarten uit te spelen. Maar misschien was ik niet de beste kaart. Ik ben niet de snelste."

"Ik speelde alles of niets op de laatste klim, maar helaas kwam de rest in de afdaling terug. Ik wist daarna dat het in de sprint heel moeilijk zou worden tegen Rui Costa. Ik probeerde het zo cool als mogelijk te spelen, maar hij is oud-wereldkampioen, en je kon zien waarom: hij weet hoe hij een koers moet afmaken. Mijn tweede plaats is een logisch resultaat."

Top tien

  1.  Rui Costa (Por) - 150km in 3u59 34
  2. Louis Vervaeke - zelfde tijd
  3. Ben Healy (Ier) - 1"
  4. Casper Pedersen (Den) - 3"
  5. Axel Zingle (Fra) - 3"
  6. Calos Canal (Spa) - 3"
  7. Kobe Goossens - 3"
  8. Ben Zwiehoff (Dui) - 3"
  9. Julian Alaphilippe (Fra) - 9"
  10. Andrea Bagioli (Ita) 9"