Ga naar de inhoud

Balans na de eerste week Australian Open: "Wie wil er eigenlijk winnen?"

 ma 23 januari 2023 14:35
Swiatek en Nadal
Iga Swiatek en Rafael Nadal, twee toppers die al in de eerste week hun biezen moesten pakken.

De eerste week van de Australian Open was een waar slagveld, met tal van reekshoofden die vroegtijdig zijn gesneuveld. Tenniscommentator Gert Gommé vraagt zich af of we in Melbourne eindelijk een nieuwe kannibaal (m/v) zullen zien opstaan.

De tenniswereld heeft dringend nieuwe gezichten nodig. Dan bedoelen we niet jonge gasten die een keer één grandslamtoernooi winnen en vervolgens weer wegzakken. Verraden door de druk. Maar mannen waar je kan op rekenen, die tien jaar op een rij elk jaar wel twee grandslamtoernooien winnen, die je blindelings kan invullen in je pronostiek.

 

De eerste waar we dan aan denken is de jonge Spanjaard Carlos Alcaraz. Maar hij kwam in Melbourne niet eens aan de start. Hij liep een spierblessure op in zijn rechterbeen. Hopelijk niet het begin van een lange serie.

 

Bonken als Feliciano Lopez, die tussen 2002 en 2022 79 (negenenzeventig) grandslamtoernooien op een rij speelde, die maken ze niet meer. Twintig jaar lang, altijd fit.

 

Wie is er dan nog? Rafael Nadal, man van vele oorlogen. Maar hij moet in veel oorlogen de ziekenboeg in. Het lichaam is versleten, en dat geldt ook voor Novak Djokovic. Die twee jutten elkaar wat op om toch maar de beste aller tijden te worden. Maar tennissen alleen is al belastend voor het lichaam, de constante druk wil er wel eens te veel aan zijn.

 

Nadal is al naar huis, in de steek gelaten door zijn rechterheup. Na afloop sprak hij ook over mentale vermoeidheid, terwijl het seizoen net begonnen is. Djokovic doet nog wel mee in Melbourne. Maar hij sukkelt dan weer met zijn linkerdij. Het is niet denkbeeldig dat de eerste echte topper op zijn pad Nole terug naar Servië stuurt.

Nadal
Rafael Nadal

De NextGen en de Netflix-generatie

Casper Ruud staat momenteel derde op de wereldranglijst. U moet het eens proberen: loop met een foto van Casper Ruud over de Grote Markt van Brussel en vraag wie dat is. Als je er één vindt, heb je met een echte tennisfreak te doen. Maar ook het rijk van Ruud is al voorbij op de Australian Open, uitgeschakeld door de Amerikaan Jenson Brooksby.

 

Dan richten we ons op de tussengeneratie: de mannen van wie we al een jaar of drie, vier vermoeden dat ze de leemte van Federer, Nadal, Djokovic en Murray zullen invullen. We hebben het dan over Tsitsipas, Zverev, Medvedev, ... Maar die zijn sindsdien allemaal wat blijven hangen. Misschien wordt het nu wel het jaar van Tsitsipas. Van Medvedev en Zverev zal het niet komen. Zij zijn al uitgeschakeld.

 

We lonken al naar de volgende generatie. Netflix maakt een serie (Break Point) met de mannen van de toekomst. Daarin worden 10 hoofdrolspelers gevolgd. Van die tien kwamen er al drie niet aan de start wegens… blessures, jawel. En Berrettini en Fritz zaten al op het vliegtuig naar huis. Van die tien talenten heeft enkel de Canadees Auger-Aliassime de eerste week overleefd.

Casper Ruud
Mocht er ooit iemand op je afstappen met een foto van Casper Ruud: zo ziet hij eruit.

En de vrouwen?

Bij de vrouwen is de spoeling nog dunner. Wat hebben we heimwee naar de periode waarin twee Belgische meisjes de top van de wereld veroverden. Het is nochtans niet zo lang geleden.

 

Maar sindsdien is het vrouwentennis in een vacuüm terechtgekomen. De nummer 1-positie op de wereldranglijst werd een duiventil: Amélie Mauresmo, Maria Sjarapova, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic, Dinara Safina, Caroline Wozniacki, Victoria Azarenka, Serena Williams, Angelique Kerber, Karolina Pliskova, Garbiñe
Muguruza, allemaal stonden ze bovenaan. Williams was de enige die het lang volhield.

 

De laatste jaren leek er beterschap op komst: eerst greep de Japanse Naomi Osaka de macht. Zij leek een factor voor vele jaren. Maar door problemen met haar mentale gezondheid, stopte ze haar racket weer in de tas.

 

In de generaties die aan haar succes voorafgingen, waren er ook veel speelsters die spraken van mentale vermoeidheid. Osaka was de eerste die haar carrière ervoor opzij zette.

 

Dan was het de beurt aan Ashleigh Barty. Ook zij stapte eruit omdat ze het niet meer kon opbrengen. Enter: Iga Swiatek. Zij lijkt wel een factor voor de lange termijn te zijn. Maar op deze Australian Open verloor ze van Jelena Rybakina.

 

Vooral de persconferentie achteraf liet niet het beste verhopen. "Ik moet dringend mijn hoofd leegmaken." Waar hebben we dat nog gehoord?

 

De tweede op de WTA-ranking, de Tunesische Ons Jabeur, is ook al naar huis. En van al wie er volgt op de ranglijst, mag u ook met een foto de Grote Markt op. Veel succes! Jessica Pegula, Caroline Garcia, Aryna Sabalenka, Maria Sakkari, Coco Gauff, Daria Kasatkina, Veronika Koedermetova en Belinda Bencic. Dat is momenteel de top 10 van ons vrouwentennis.

 

Uiteindelijk zal toch iemand de Australian Open moeten winnen. Maar wie?

 

Gert Gommé

Swiatek
Iga Swiatek