Ga naar de inhoud

Red Wolves verliezen Yannick Glorieux met corona na testfiasco: "Het was chaos"

 wo 18 januari 2023 17:16
Glorieux
Zien we Yannick Glorieux nog terug op dit WK?

De Belgische handbalmannen maken zich op voor de tweede fase van het WK, waarin ze onder meer toplanden als Egypte en Kroatië treffen. Door amateuristische toestanden bij de coronatests verloopt de voorbereiding op dat nieuwe drieluik niet zoals gepland.

Gisteren verloren de Red Wolves hun laatste groepsmatch tegen Bahrein, waardoor ze nog even bang moesten afwachten vooraleer ze zekerheid zouden hebben over de kwalificatie voor de tweede ronde. 's Avonds kwam het goeie nieuws, maar ook een nieuwe tik.

"We waren aanvankelijk allemaal opgelucht dat iedereen negatief had getest op corona, maar tijdens het avondeten hoorden we dat er mogelijk toch iemand positief was", vertelt aanvoerder Tom Robyns. "Iemand was 2 keer getest of er waren kaartjes met elkaar gewisseld of zoiets."

 

"We moesten onmiddellijk opnieuw getest worden, al werd dat op ons verzoek gelukkig uitgesteld naar deze ochtend."

 

Die nieuwe test wees uit dat Yannick Glorieux positief is, zij het asymptomatisch. "Niemand kan zich inbeelden hoe diep hij nu zit. Er wordt hem de unieke kans ontnomen om dit WK voort te spelen."

 

"Hij zit nu in afzondering, dus we mogen niet bij hem. Laat ons hopen dat hij bij de volgende tests alsnog negatief test en hij samen met ons dit verhaal kan afmaken."

 

(lees voort onder het speel- en uitzendschema van de Red Wolves)

"Zweden is het niet gewoon om te testen"

Maar hoe is dit nu mis kunnen lopen? "Om te beginnen zijn er geen maatregelen om corona tegen te gaan op dit toernooi", zegt Robyns. "Zo draagt er bijvoorbeeld niemand een mondmasker in de zaal."

 

"In onze competitie wordt Covid intussen ook al gewoon aanvaard. Er wordt nergens nog getest. Behalve op het mooiste toernooi van ons leven."

 

"We waren verwittigd dat er tests zouden zijn op dit WK", zegt technisch directeur Michel Kranzen. "Alleen heeft Zweden nauwelijks ervaring met het testen, want zij hebben voor groepsimmuniteit gekozen."

 

"Vandaar ook die chaos bij het testen, met naamsverwisselingen en dergelijke. Zo is er ook die fout ingeslopen."

 

Zowel Robyns als Kranzen benadrukt dat de spelers snel de knop willen omdraaien. "Al is de voorbereidingstijd op de match Egypte, nu donderdag, hierdoor wel ingekort. De technische staf was al bezig met de analyse van Egypte, maar de spelers stappen er wat later in."

 

Wat is er eigenlijk nog mogelijk in die tweede groepsfase? Kranzen: "Egypte is een schaduwfavoriet op de titel en wordt dus zéér, zéér moeilijk. Kroatië is ook een topland."

 

"Je mag niet op voorhand zeggen dat er niets valt te rappen, maar iedereen zal top moeten zijn. Onze laatste match tegen de VS zouden we wel absoluut naar ons toe moeten kunnen trekken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.