Ga naar de inhoud

Bondsparket oordeelt dat bondscoach Vande Broek "grensoverschrijdend gedrag" stelde

 wo 11 januari 2023 18:15
Gert Vande Broek
Gert Vande Broek coacht al jaren de nationale volleybalvrouwen.

Het bondsparket van de Vlaamse volleybalfederatie heeft een uitspraak gedaan in de zaak rond Gert Vande Broek, de succesvolle bondscoach van de nationale vrouwenploeg. Volgens het Bondsparket is er "wel degelijk sprake van feiten die als grensoverschrijdend gekwalificeerd dienen te worden." De bal ligt nu in het kamp van de Tuchtraad.

Gert Vande Broek (56) kwam in december 2021 in opspraak toen verschillende ex-internationals hem in het Canvas-programma "Prijs van de winnaar" beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag. De volleybalfederatie ging op onderzoek.

 

Meer dan een jaar later komt de federatie met een uitspraak. Volgens het bondsparket is er "wel degelijk sprake van feiten die als grensoverschrijdend gekwalificeerd dienen te worden." De Raad van Bestuur van Volley Vlaanderen neemt nota van het oordeel.

 

Het Bondsparket van Volley Vlaanderen zal de zaak nu aanhangig maken bij de bevoegde kamer van de Tuchtraad. Die zal zich beraden over een eventuele disciplinaire sanctie.

 

De Raad van Bestuur neemt nota van de zaak, maar geeft in een persbericht aan "zich verder van alle commentaar te onthouden totdat de Tuchtraad een oordeel zal geveld hebben."

 

Ook Vande Broek nam kennis van het rapport van het Bondsparket van Volley Vlaanderen. "Inhoudelijk gaan we nog niet reageren en dienen we eerst inzage te krijgen van het volledige dossier", zo klinkt het.

"Vande Broek zal zijn onschuld willen bewijzen"

Onze volleybalcommentator Marc Willems heeft de reglementen van de volleybalfederatie grondig bestudeerd. Hij weet dat de Tuchtraad 3 dingen kan beslissen:

 

  1.  de zaak terzijde leggen
  2. een bemiddeling opstarten
  3. een sanctie uitspreken (een waarschuwing, een blaam, een schorsing...)

Of er snel duidelijkheid komt, weet Willems niet. "Nu krijgt Gert Vande Broek de kans om zelf getuigen op te roepen en om zelf zijn standpunten te verdedigen. Die kans gaat hij aangrijpen, vermoed ik. Hij zal zijn onschuld willen bewijzen."

 

"De zaak kan dus nog een tijd aanslepen", denkt onze commentator.

Gert Vande Broek staat al bijna 17 jaar aan het roer van de nationale vrouwenploeg. 

 

Vorig jaar boekte hij nog succes met de Yellow Tigers op het WK in Nederland. De nieuwe generatie stuntte er onder meer tegen het thuisland. Ook tegen andere topnaties liet het Belgische team knappe dingen zien.

Gerelateerd: