Ga naar de inhoud

BK veldrijden: wie zijn de favorieten bij de junioren en beloften?

 za 14 januari 2023 08:45
" "
Het BK is zaterdag en zondag in Lokeren.

De favorieten bij de mannen en vrouwen elite hebben we al een hele winter aan het werk gezien. Maar wie moeten we vandaag en morgen bij de jeugdcategorieën in de gaten houden op het BK veldrijden? Bondscoach Sven Vanthourenhout zet alle favorieten en medaillekandidaten op een rijtje.

Vrouwen junioren (zaterdag om 11 uur)

  • De topfavoriet: Fleur Moors. "Ze is torenhoog favoriet, maar moet het natuurlijk nog waarmaken. Fleur heeft nog niet heel vaak in de positie gezeten om de titel te nemen. Ze zal de koers alleen moeten maken", zegt bondscoach Vanthourenhout.

    "Fleur koerst nog maar een tweetal jaar en was vroeger handbalspeelster. Haar fysieke waardes zijn heel goed en ze blijft groeien. Ook op de weg zien we dingen van haar die indrukwekkend zijn."

  • Andere podiumkandidaten: Shanyl De  Schoesitter en Lore De Schepper. "Normaal gezien had het een battle moeten worden tussen Moors en Van Sinaey. Maar Xaydee beleeft een seizoen met ups en downs en heeft door ziekte afgezegd voor het BK."

    "
    Shanyl De Schoesitter maakt nu zeker kans op het podium. Ze is een eerstejaarsjuniore en legt nog geen regelmaat in haar prestaties. Maar dat heeft wellicht nog te maken met haar jonge leeftijd."

    "Lore De Schepper is technisch niet super, maar heeft ongelooflijk goede fysieke capaciteiten. Zij maakt samen met Shanyl kans op zilver en brons."
Fleur Moors is topfavoriete bij de vrouwen junioren.
Fleur Moors is topfavoriete bij de vrouwen junioren.

Mannen junioren (zaterdag om 13.45 uur)

  • De topfavoriet: Yordi Corsus. "Yordi is de titelverdediger en de te kloppen man. Nationaal trekt hij het laken meestal wel naar zich toe", weet Vanthourenhout.

    "Internationaal behoort Yordi tot de top 3. Maar door pech of omstandigheden is het niet altijd gelukt om aan het langste eind te trekken. Wie Belgisch kampioen wil worden, moet voorbij Yordi."

  • De grootste uitdager: Seppe Van den Boer. "Seppe kan vooral lastige omlopen goed aan. Hij komt uit voor AA Drink Team en was bij aanvang van het seizoen iemand die qua niveau net boven de middenmoot zat."

    "Tijdens het seizoen is Seppe enorm gegroeid. In de kerstperiode heeft hij enkele mooie en verrassende zeges geboekt. Als Corsus een steek laat vallen, zou Seppe daarvan wel eens kunnen profiteren."

  • Andere podiumkandidaten: Viktor Vandenberghe en Wies Nuyens.
    "Viktor Vandenberghe is een grote sterke jongen. Zijn grootte kan misschien een klein beetje in zijn nadeel spelen op een parcours met vrij veel draaien en keren."

    "In het Wereldbeker-circuit eindigde Viktor al een aantal keren net op of net naast het podium. Hij presteert heel regelmatig, won al wedstrijden, maar nooit echt met een uitschieter. Het zou me verbazen als hij niet op het BK-podium zou eindigen."

    "Wies Nuyens is een andere podiumkandidaat. Hij is niet een van de uitblinkers, maar staat er wel altijd op een kampioenschap."

    "Als eerstejaarsjunior heb ik Wies na een sterk BK vorig jaar meegenomen naar het WK en ook daar ontgoochelde hij niet. Ook op het EK in Namen reed Wies op een iets hoger niveau dan we gewoon zijn van hem. Ik ben benieuwd naar zijn BK."
Yordi Corsus is de topfavoriet bij de mannen junioren.
Yordi Corsus is de topfavoriet bij de mannen junioren.

Vrouwen beloften (zaterdag om 15.15 uur)

  • De topfavoriet: Julie Brouwers. "Julie heeft de laatste 2 à 3 jaar serieuze stappen gezet. Dat is wellicht niet zichtbaar voor de buitenwereld, omdat ze heel veel wedstrijden meerijdt in de elitecategorie."

    "Naast de fiets is Julie ook gegroeid en dat weerspiegelt zich in haar resultaten. Ze is nu ook de top 50 op de UCI-ranglijst binnengekomen. Dat is een grens die toch iets betekent."

  • Andere podiumkandidaten: Kiona Crabbé en Sterre Vervloet.
    "Zij moeten zaterdag in principe het meest in de buurt komen van Brouwers. Ze hebben altijd wat hetzelfde niveau gehaald. Ik verwacht dat zowel Sterre als Kiona zal meedoen voor het podium."
Julie Brouwers is de favoriete bij de vrouwen beloften.
Julie Brouwers is de favoriete bij de vrouwen beloften.

Mannen beloften (zondag om 13.45 uur)

  • De favoriet: Witse Meeussen. "Ik zou Witse niet de stempel van topfavoriet meegeven", zegt Vanthourenhout. "Ik schuif hem wel licht vooruit tegenover de rest."

    "Witse zou die Belgische titel ook verdienen. Enerzijds door zijn prestaties, anderzijds door zijn gunfactor. Victor werkt er heel hard voor en studeert ook nog."

    "Het is al heel vaak net niet geweest voor Witse: ofwel was Thibau Nys hem te snel af, ofwel was Verstrynge of Wyseure daar. Maar uiteindelijk is Witse altijd de meest regelmatige geweest van dat gezelschap."

  • De grootste uitdager: Victor Van de Putte. "Als hij zijn dag heeft, dan kan hij ongelooflijk hard fietsen en straf uit de hoek komen. Maar voor hetzelfde geld komt hij niet in het stuk voor."

    "Victor heeft me enorm verrast met zijn zege op de Koppenberg. Hij heeft dat daarna bevestigd in crossen met de eliterenners."

  • Andere podiumkandidaten: Arne Baers en Ward Huybs.
    "Arne Baers is vrij klein en vrij licht. Door zijn kleine gestalte moeten alle heuvels op het BK hem zeker liggen. In principe moet Arne lang kunnen meedoen in de strijd voor de Belgische titel. Maar het podium is het hoogst haalbare."

    "Ward Huybs moet het misschien iets meer van snellere crossen hebben. Maar op het BK moet hij zeker het duel met Arne Baers kunnen aangaan voor een podiumplek."
Witse Meeussen begint in polepositie aan de titelstrijd bij de mannen beloften.
Witse Meeussen begint in polepositie aan de titelstrijd bij de mannen beloften.
Gerelateerd: