Ga naar de inhoud

Straks Cadillac in F1? General Motors wil met IndyCar-team Andretti zijn intrede maken

 do 5 januari 2023 18:34
" "
Michael Andretti is teambaas van Andretti Global en zelf ex-F1-rijder. Zijn vader Mario won het WK F1.

General Motors wil de stap zetten naar de Formule 1. Dat maakte de Amerikaanse autogigant bekend op een videoconferentie. GM wil samen met het IndyCar-team Andretti Global van ex-F1-rijder Michael Andretti een stal op poten zetten. Een datum voor hun intrede is er nog niet. "Maar we zullen er zo snel mogelijk zijn", benadrukte Michael Andretti, de zoon van oud-F1-wereldkampioen Mario Andretti.

"Vandaag zetten we de eerste stap in een historische weg waarvan we hopen dat hij General Motors naar de Formule 1 zal leiden", verklaarde Mark Reuss, de topman van GM, dat onder meer de merken Buick, Cadillac, Chevrolet en GMC produceert.

Het concern zal een intentieverklaring indienen bij de Internationale Automobielfederatie (FIA), zodra de procedure officieel wordt geopend.

Het nieuwe team zou onder de naam Andretti Cadillac gaan rijden, met het merk GM Cadillac. Het zou het tweede Amerikaanse team zijn in de F1, na Haas.

FIA wil nieuwe teams, huidige teams niet

FIA-voorzitter Mohammed bin Sulayem verklaarde afgelopen maandag nog dat de Formule 1 op zoek is naar nieuwe teams. Hij gaat hiermee in tegen de wens van de meeste huidige teams. Die zitten niet te wachten op een elfde renstal, omdat de inkomsten dan door een extra partner zullen moeten worden gedeeld.

Colton Herta wordt genoemd als topkandidaat voor een van de twee zitjes bij het nieuwe Cadillac-team. De 22-jarige Amerikaan reed vorig jaar het IndyCar-kampioenschap voor Andretti en eindigde daarin als achtste. Hij won een race en finishte twee keer op het podium.

Een andere grote constructeur, Audi, kondigde vorig jaar al aan de intentie te hebben in de nabije toekomst deel te nemen aan de Formule 1.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.