Ga naar de inhoud

BEKIJK: Het sportjaar 2022 in 22 opmerkelijke foto's (internationaal)

 di 27 december 2022 10:52
Eileen Gu
De Amerikaans-Chinese freestyleskiester Eileen Gu steelt de show op de Olympische Winterspelen in Peking.

Roger Federer in tranen, een bewusteloze synchroonzwemster, de val van kunstrijdster Valijeva... dit was het internationale sportjaar 2022 in beeld.

Roger Federer en Rafael Nadal
Einde van een tijdperk: tenniskampioen Roger Federer (41) neemt afscheid. Ook zijn grote rivaal Rafael Nadal laat zijn tranen vloeien.
Serena Williams
Ook Federers generatiegenote Serena Williams heeft haar laatste ballen geslagen. De grootste tennisster aller tijden zwaait (voorlopig) af met 23 grandslamtitels.
Zhou Guanyu
Formule 1-rijder Zhou Guanyu beleeft de schrik van zijn leven in de GP van Groot-Brittannië. De Chinees belandt op zijn dak (lees: de halo). Gelukkig kan hij het navertellen.
Kamila Valijeva
Kamila Valijeva gaat onderuit op de Olympische Winterspelen. De 15-jarige topfavoriete voor goud in het kunstschaatsen was enkele weken voor de Spelen betrapt op doping. Rusland had het nieuws achtergehouden. Valijeva kwam met het verhaal dat ze per ongeluk een pilletje van haar grootvader had geslikt. In de grote finale zakte ze finaal door het ijs.
Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin zou de skikoningin van de Winterspelen worden, maar de Amerikaanse ging ten onder op de olympische pistes.
Eileen Gu
Eileen Gu (19) trekt een gekke bek. De freestyleskiester is geboren en getogen in de VS, maar maakt op de Olympische Winterspelen grote sier voor China. Ze verovert 3 medailles in Peking: 2x goud en 1x zilver.
Jan Zabystran
De Tsjechische skiër Jan Zabystran verslikt zich in een paaltje tijdens de olympische slalom.
langlaufsters
Langlaufsters zijgen neer na een 10 km massastart.
De Zweedse goalie Lars Johansson en de Letse ijshockeyspeler Martins Dzierkals maken het gezellig.
Satsuki Fujisawa
Naast tactische aanwijzingen heeft de Japanse atlete Satsuki Fujisawa ook 3 slagzinnen op haar hand geschreven: "Ik ben een goeie curlingspeelster. Ik heb vertrouwen. We gaan ons amuseren!"
Novak Djokovic
Zo viert Novak Djokovic een knap punt op Wimbledon. De Servische tennistopper wint het grandslamtoernooi voor de 7e keer in zijn carrière.
Jonas Vingegaard
Niet Tadej Pogacar heeft de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven, wel de minzame Deen Jonas Vingegaard. De ploegmaat van Wout van Aert brengt een massa wielerliefhebbers op de been in Kopenhagen.
Brittney Griner
De Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner (32) zit zo'n 9 maanden vast in de cel in Rusland. Ze werd opgepakt omdat ze een gram cannabisolie in haar reiskoffer zitten had. Begin december komt ze vrij voor een ruil met een Russische wapenhandelaar.
wielrenners
En een val. Pistiers gaan onderuit op de wielerbaan tijdens de Commonwealth Games in Londen.
voetballers
Argentinië wint na strafschoppen de voetbalthriller tegen Nederland op de Wereldbeker voetbal in Qatar. En dat zetten ze eens flink in de verf.
Lionel Messi
Lionel Messi (35) is in zijn opzet geslaagd. Eindelijk heeft de Argentijnse voetbalster de wereldbeker te pakken. Of hij nu de grootste aller tijden is, mag u zelf uitmaken.
Stephen Curry
Stephen Curry en Golden State winnen het Amerikaanse basketbalkampioenschap. Hier juicht de sterspeler na een driepunter van ploegmaat Klay Thompson (r) tegen de Boston Celtics.
Von Miller
NFL-speler Von Miller (Los Angeles Rams) steekt de Super Bowl-trofee in de lucht na winst tegen de Cincinnati Bengals.
Anita Alvarez
De Amerikaanse synchroonzwemster Anita Alvarez zakt naar de bodem op het WK in Boedapest. Haar coach komt haar van de verdrinkingsdood redden.
Chloe Kelly
Voetbalspeelster Chloe Kelly viert uitbundig. Met de 2-1 tegen Duitsland bezorgt ze Engeland een eerste Europese titel.
voetbalsupporters
Supporters van Liverpool tonen hun ticket voor de Champions League-finale tegen Real Madrid. Hun favoriete spelers zullen hun tanden stuk bijten op Thibaut Courtois. Real wint de finale in Parijs met 1-0.
Max Verstappen
De tribunes van het racecircuit in Zandvoort kleuren oranje. Max Verstappen zet een nieuwe stap richting tweede opeenvolgende Formule 1-titel
Gerelateerd: