Ga naar de inhoud

Lotto-Dstny past voor de Giro: "Door het puntensysteem en het belang van de Tour"

 ma 19 december 2022 19:50
Thomas De Gendt en co zullen voor het eerst sinds lang niet aan de start staan van de Giro.
Thomas De Gendt en co zullen voor het eerst sinds lang niet aan de start staan van de Giro.

Voor het eerst in 23 jaar zal de Lotto-ploeg niet te bewonderen zijn in de Giro d'Italia. "Tijdens de Giro zijn er veel kleinere rittenkoersen en eendagskoersen waarin we punten kunnen sprokkelen. Dat is belangrijk om het seizoen daarop weer automatisch een wildcard te krijgen voor de Tour en de andere topkoersen", legt sportief manager Kurt Van de Wouwer uit.

Vorig jaar liet Thomas De Gendt de Lotto-ploeg nog juichen in de 8e Giro-rit. "Een van mijn mooiste zeges ooit", zei een herboren De Gendt toen.

 

Dit jaar zal de Belgische formatie voor het eerst sinds 2000 niet op het startpodium staan van de "corsa rosa".

 

Lotto-Dstny behoort de komende 3 jaar niet tot de WorldTour en heeft daardoor niet langer startplicht in alle WorldTour-koersen. Ze mogen als beste ProContinentale ploeg kiezen welke  WorldTour-wedstrijden ze rijden.

"We hebben de Giro geschrapt van ons programma en daar zijn 2 redenen voor", zegt sportief manager Kurt Van de Wouwer.

 

"In de eerste plaats willen we de Tour-ploeg zo fris mogelijk aan de start krijgen van de Tour, want dat is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Caleb Ewan bijvoorbeeld willen we zo fris mogelijk naar de Grand Départ laten afreizen."

 

"Daarnaast zijn er tijdens de Giro ook veel kleinere rittenkoersen en eendagskoersen waarin we veel punten kunnen sprokkelen."

 

"Die punten zijn belangrijk, want we moeten op het einde van het seizoen tot de beste 2 ProContinentale teams behoren om in 2024 weer zeker te zijn van deelname aan de Tour en de andere WorldTour-koersen."

Ook geen Tour Down Under, Tirreno en Baskenland

Lotto-Dstny snoeit ook in de eerste maanden van het seizoen in zijn programma.

"We kiezen ervoor om half januari de Tour Down Under niet te rijden. Ewan kan er wel punten pakken voor ons, want hij zal er samen met onze andere Australiër Jarrad Drizners rijden in het shirt van de Australische nationale ploeg."


"Naast de Tour Down Under schrappen we ook Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland."

 

"Voor de rest rijden we het volledige WorldTour-programma", zegt Van de Wouwer.