Ga naar de inhoud

Topsportcoach van het Jaar Jelle Spruyt:"5.000m is afstand waarop Swings kan uitblinken"

 vr 16 december 2022 13:24
Topsportcoach van het Jaar Spruyt kijkt vooruit:"5.000m is afstand waar Swings kan in uitblinken".
Jelle Spruyt neemt de prijs Topsportcoach van het Jaar in ontvangst.

Op de verkiezing van het Vlaams Sportjuweel werd niet alleen Remco Evenepoel tot beste sporter uitgeroepen, maar ook Jelle Spruyt viel in de prijzen als Topsportcoach van het Jaar. Spruyt is de coach van Bart Swings, die op de Winterspelen in Peking 2022 schaatsgoud won in de massastart. "We willen vooral de nadruk leggen op de klassieke afstanden, waar de 5.000 meter de focus wordt voor de komende 3 jaren."

"Moment van het jaar 2022"

Jelle Spruyt was zeer opgetogen met de prijs. Zijn moment van 2022 was natuurlijk het goud van zijn poulain, die wedstrijd moest hij thuis volgen, dus was er nog een extra momentje, legde hij uit.

"Ik had ervoor gekozen om thuis te blijven. We hadden de afspraak gemaakt om voor de finale met elkaar te bellen om een tactische bespreking te houden", vertelt Jelle Spruyt.

"Ik had een tactisch plan uitgeschreven, waar ik zei wie hij wel of niet moest terughalen als die persoon in de aanval trok. Maar Bart zei plots: "Ik ga gewoon achter iedereen rijden.""

Door het 8 uur tijdsverschil lag Spruyt samen met zijn vrouw 's avonds de wedstrijd te volgen in bed. "Bart gaat achter iedereen rijden? Ik wist dat hij zich dan heel sterk moest voelen."

"Achteraf zie je dat hij ook effectief iedereen gaat terughalen en wint. Het winnen op zich was natuurlijk al knap. Maar ook het moment ervoor dat hij zei dat hij dit ging doen, was voor mij het moment van 2022."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Nieuwe doelen, nieuwe focus"

Bart Swings heeft in zijn carrière vele prijzen gewonnen, waar de zilveren en gouden medaille op de massastart op twee verschillende Winterspelen in het oog springen. Waar kan hij nog in groeien? 

 

"Bart is in de massastart nog geen wereldkampioen geworden. Dat zou hij eventueel nog kunnen doen", aldus Spruyt. "Maar we willen vooral de nadruk leggen op de klassieke afstanden, waar de 5.000 meter een afstand is waarop hij nog een goede prestatie kan leveren."

 

"De focus gaat voor de volgende 3 jaren daarnaartoe."

Lees verder na Instagrampost.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"How to skate 10K"

De Zweed Nils van der Poel werd bij de afgelopen Winterspelen kampioen op de 5.000 en 10.000 meter en werd daarna ook nog eens wereldkampioen allround. De Zweed, die ook de wereldrecords op de 5 en 10 km op zijn naam bracht, verraste door zijn afscheid aan te kondigen. 

Van der Poel was een speciaal trainingsbeest. Na de Spelen in Peking deelde hij zijn trainingsschema in het boek "How to skate a 10K".

Spruyt nam het door: "We zagen veel gelijkenissen terug van wat we in het skeeleren altijd deden, maar met de overstap naar het schaatsen en de Nederlandse school is dat van de voorgrond verdwenen."

"Wij gaan niet zo extreem gaan, maar wel onze tussenweg in zoeken. En dan zullen we wel zien waar het schip strandt", besluit Spruyt.

Gerelateerd: