Ga naar de inhoud

Pa Evenepoel neemt Sportjuweel in ontvangst in plaats van Remco: "Kinderen kunnen niet zonder ouders"

Patrick Evenepoel kreeg de trofee uit handen van Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

De trofeëenkast van Quick Step-renner Remco Evenepoel begint stilaan uit te puilen. De wereldkampioen ziet zijn subliem jaar nu ook bekroond met het Vlaams Sportjuweel. Vader Patrick Evenepoel kreeg de trofee uit handen van Vlaams minister van Sport Ben Weyts, omdat Remco zelf op stage is.

Het aantal eindejaarsprijzen voor Remco Evenepoel (22) zijn niet meer op één hand te tellen. Eerder werd hij ook al verkozen tot winnaar van de Nationale Trofee voor Sportverdienste, de Vlaamse Reus, de Kristallen Fiets, de Flandrien en de Vélo d'Or.

 

Evenepoel is ook favoriet voor de prijs van Sportman van het Jaar, die op 6 januari wordt uitgereikt.

 

Vanavond werd hij bekroond met het Vlaams Sportjuweel. Met die prijs beloont de Vlaamse overheid een sporter of ploeg die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot.


Atleten kunnen de prijs maar 1 keer in hun sportcarrière krijgen. Er is geen geldprijs aan verbonden, wel een trofee. Niet meer die van 18 kg van vroeger, maar een nieuw ontworpen, licht bronzen kunstwerkje.


Remco Evenepoel (22) bezorgde ons land in de Vuelta een eerste eindzege in een grote ronde sinds 1978. Hij kroonde zich ook tot wereldkampioen op de weg en won in het voorjaar Luik-Bastenaken-Luik, allebei na een straf nummertje.

 

Ook Evenepoels concurrentes voor het Vlaams Sportjuweel leverden stuk voor stuk topprestaties. Lotte Kopecky won de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en 2 wereldtitels op de piste.

 

Emma Plasschaert zeilde eind 2021 naar de wereldtitel in de Laser Radial en haalde in oktober WK-brons. Maar dat volstond niet om het Vlaams Sportjuweel in de wacht te slepen.

Patrick Evenepoel: "Jammer dat Remco het zo druk heeft"

"Ik wil iedereen bedanken om voor mij te stemmen. Elke trofee is telkens weer een grote eer", zei Evenepoel in een videoboodschap vanuit zijn stageplek Calpe.

"Ik vind het heel jammer dat ik vanavond niet bij de uitreiking aanwezig ben. Ik zit in een periode van veel trainen en veel verplichtingen voor het team."

Remco's vader Patrick Evenepoel nam de prijs in plaats van zoonlief in ontvangst. "Ik moest de voorbije weken al geregeld prijzen voor Remco in ontvangst nemen, maar dat doe ik met plezier. Je ziet nog maar eens dat kinderen niets zijn zonder hun ouders", lachte hij.

 

"Ik ben heel trots op Remco, maar alle ouders zullen dat zonder twijfel zijn op hun kinderen. Elke prijs zorgt weer voor emoties en elke prijs is belangrijk."

Patrick Evenepoel heeft Remco de laatste maanden niet veel meer gezien. "Dat is jammer. Remco heeft het heel druk met allerlei verplichtingen, sportief en extrasportief, maar dat is het lot van een succesvolle topsporter."

 

"En er moet natuurlijk ook nog getraind worden, want hij wil er volgend jaar opnieuw staan in de regenboogtrui. Gelukkig is het bijna Kerstmis. Dan kunnen we samen het jaar vieren."

Jelle Spruyt is Topsportcoach van het Jaar

Naast Remco Evenepoel vielen er nog enkele mensen uit de sportwereld in de prijzen.

Jelle Spruyt werd verkozen tot Topsportcoach van het Jaar. Spruyt is de coach van Bart Swings, die op de Winterspelen goud won in de massastart.

 

De prijs voor Topsportversterker van 2022 ging naar fysiotherapeut Maarten Thysen. Ook Thysen is een begeleider van Bart Swings en samen met professor Johan Bellemans oprichter van de GRIT Sports Clinic.

 

De laureaat van het Warmste Sportinitiatief werden de Football Girls Leuven. De club zet zich in voor meisjes die willen voetballen maar moeilijk bereikbaar zijn of zelf niet naar een club durven te stappen. Het doel is alle financiële, sportieve en logistieke drempels uit de weg te ruimen, zodat niemand buitenspel staat.