Ga naar de inhoud

Sam Maes na tweede Europabeker-zege: "Erg belangrijk voor mijn zelfvertrouwen"

 ma 12 december 2022 12:09
Sam Maes - hier in actie op de Winterspelen dit jaar - spoelt stilaan de ontgoocheling van die Spelen door.
Sam Maes - hier in actie op de Winterspelen dit jaar - spoelt stilaan de ontgoocheling van die Spelen door.

Na teleurstellende Olympische Winterspelen in het voorjaar wil skiër Sam Maes (24) het jaar op een positieve noot afsluiten. Met een overwinning in de Europabeker en een 14e plaats in de eerste manche op de wereldbeker reuzenslalom lijkt hij in goede vorm te verkeren. "Volgend jaar hoop ik met de besten mee te skiën."

In maart dit jaar won Sam Maes al een Europabeker-manche in Andorra, deze maand won hij in Gurgl, in zijn thuisland Oostenrijk.

 

"Dat was echt belangrijk voor mijn zelfvertrouwen", zo reageert onze landgenoot. "Het was voor mij een voorbereidingswedstrijd die me een goede boost gaf voor de Wereldbeker."

 

Daar volgde een nieuwe opsteker voor de alpineskiër. De eerste manche in Val d'Isère (Frankrijk) sloot Maes af op een knappe 14e plaats. Hij miste echter een poort in de tweede run met een uitvalbeurt tot gevolg. 

 

"Met de vorm zit het wel heel goed", denkt Maes. "Ondanks een blessure waardoor ik 4 weken niet kon skiën in de voorbereiding. Soms heb ik er nog last van tijdens een wedstrijd, maar dan neemt de adrenaline het over."

Adrenaline is een mogelijke reactie van het lichaam van een skiër, maar angst ook. "Die angst was vorig jaar mijn grootste uitdaging", blikt Maes terug. "Als je met 80 kilometer per uur naar beneden gaat, mag je geen angst hebben. Anders ga je nooit snel kunnen skiën."

Volgend jaar hoop ik met de besten mee te skiën.

Sam Maes

Die angst hing samen met een zware blessure die de Antwerpenaar opliep in de voorbereiding op vorig seizoen. "Dat speelde ook mee bij mijn teleurstellende Winterspelen, maar die heb ik nu wel verwerkt. Volgend jaar hoop ik met de besten mee te skiën."

 

Maes woont en traint al sinds zijn jeugd in Oostenrijk. "Skiën leeft natuurlijk echt hier. Al is er zeker een opmars van de wintersporten in België, onder anderen door Bart Swings."

 

"Al is het niet slecht om wat minder druk van de media te krijgen vanuit België. In Oostenrijk verwacht iedereen dat je wint, in België niet." 

Gerelateerd: