Verlengingen (bijna altijd) gegarandeerd: Kroatië heeft een abonnement op nagelbijters

di 13 december 2022 14:52

Een wedstrijd duurt 120 minuten en aan het eind winnen de Kroaten. Van de laatste 9 knock-outwedstrijden op een groot toernooi, speelden Modric en co maar liefst 8 (!) keer verlengingen. Een hallucinante statistiek die teruggaat tot het EK van 2008. Van gebroken harten over doelpuntenkermissen tot penalty-thrillers. Een overzicht van de Kroatische nagelbijters.

EK 2008: Leergeld betalen

Een nieuwe lichting Kroatische voetbalhelden toonde zich in 2008 voor het eerst aan het grote publiek. Na het winnen van hun groep met onder meer Duitsland stond een duel met Turkije op de agenda in de knock-outfase.

Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en ook na 120 minuten stonden de bordjes gelijk. Gemiste strafschoppen van Modric en Rakitic bezegelden het lot van Kroatië.

Een pijnlijke uitschakeling, maar leergeld voor de komende penalty-thrillers.

EK 2016: Koude douche van de eindwinnaar

Na het missen van het WK in 2010 en roemloze exits in de groepsfase in 2012 en 2014 kon Kroatië op het EK in 2016 eindelijk nog eens doorstoten naar de knock-outfase.

Een dominante prestatie in de achtste finales tegen uiteindelijke eindwinnaar Portugal leverde geen doelpunten op en dus doken de Kroaten opnieuw de verlengingen in.

Ook in het extra halfuur leken we lang op weg naar strafschoppen, maar op de valreep brak Ricardo Quaresma toch nog alle Kroatische harten met de winnende treffer vlak voor affluiten.

Geen strafschoppen, wel het vliegtuig naar Zagreb.

WK 2018: Het toernooi van de ommekeer

Na een overtuigende 9 op 9 in de groepsfase, mochten de Kroaten het in de achtste finales opnemen tegen Denemarken. Opnieuw geen winnaar na 90 minuten, maar deze keer ook niet na 120 minuten...

Verlossing voor Modric en Rakitic, want nu mikten de twee middenvelders wél hun strafschop in doel.

In de kwartfinales volgde gastland Rusland. Opnieuw geen winnaars, opnieuw strafschoppen.

Kroatië bibbert en beeft, maar staat wel voor de tweede keer in zijn geschiedenis in de halve finales, waar het Engeland treft.

De Kroaten zijn inmiddels echte overlevers geworden. Een vroege treffer van Trippier wordt nog uitgewist door Perisic en in de verlengingen knalt Mandzukic zijn land naar een historische eerste finale.

Daar komt de imposante statistiek ook (even) ten einde. Frankrijk toont zich een maatje te groot en na 90 minuten is het WK beslecht. Kroatië verliest met 4-2.

EK 2020: Spaanse spektakelmatch

Maar op het EK van 2020 gaan de Kroatische marathons gewoon verder.

De achtste finale tegen Spanje werd er eentje voor het collectieve geheugen. De Kroaten haalden in de slotfase een 3-1 achterstand op en knokten zich zo naar een nieuwe nagelbijter.

Deze keer zonder succes. De Spanjaarden scoorden nog twee keer in het extra halfuur en stoten door.

WK 2022: Wordt de vechtlust nu echt beloond?

In Qatar doen de Kroaten hun reputatie gewoon weer alle eer aan.

In de achtste finales ging stuntploeg Japan voor de bijl na strafschoppen en ook in de kwartfinales weigerden Modric en co op te geven. Zo werd een late treffer van Neymar toch nog uitgewist en wipten ze de topfavoriet met strafschoppen uit het toernooi.

De survivors van bondscoach Zlatko Dalic zitten zo opnieuw bij de laatste 4 op een WK. Krijgen ze nu ook Argentinië op de knieën?

Messi zal in elk geval op zijn hoede moeten zijn, want met de Kroaten ben je nooit klaar.