Ga naar de inhoud

Chris Froome klaagt over gevolgen van coronabesmetting: "Lagere VO2max en geen energie"

 wo 7 december 2022 15:50

Zullen we Chris Froome (Israel-Premier Tech) volgend seizoen nog een laatste keer in actie zien in de Tour de France? De 37-jarige Brit getuigt in een YouTube-video hoe zwaar hij getroffen werd door Covid. "Ik zat zonder energie op de fiets."

Met een 3e plek op Alpe d'Huez leek de verrijzenis van Chris Froome in de Tour ingezet. Maar een coronabesmetting gooide roet in het eten.

 

Froome ging niet meer van start in de 18e etappe en worstelde daarna met de gevolgen van Covid.

 

"Ik heb sinds die coronabesmetting niet meer met veel energie op de fiets gezeten", vertelt Froome op zijn YouTube-kanaal. "Ook in de Vuelta voelde ik me 3 weken lang heel zwak."

 

Uit testen blijkt  dat de VO2max van Froome heel wat lager ligt dan vroeger. Volgens Froome het gevolg van de coronabesmetting.

 

"Mijn VO2max bedraagt nu 72,1. In 2015 was dat nog 84,6. Dat heeft zeker te maken met Covid", zegt Froome.

 

De viervoudige Tour-winnaar klaagt ook over "vreemde" hartproblemen sinds zijn besmetting. "Covid heeft zeker een zware impact op het hart. Het is goed dat ik me onlangs heb kunnen laten testen in Israël om te checken of alles in orde is."

Covid heeft zeker een zware impact op het hart gehad

Chris Froome

Ondertussen is Froome aan de beterhand. De 37-jarige Brit is mee op ploegstage naar Spanje.

 

"Het voelt geweldig om weer regelmatig te trainen. Ik heb weer meer energie en ben minder traag", zegt Froome, die zijn seizoen waarschijnlijk half januari zal openen in de Tour Down Under.

BEKIJK: Chris Froome over zijn coronabesmetting