Ga naar de inhoud

Boksen prijkt voorlopig niet op programma van Olympische Spelen in 2028

 di 6 december 2022 21:30
Een bokser in de olympische boksring tijdens de Spelen van 2020 in Tokio.
Hoe lang blijft boksen nog een olympische sport?

Het voortbestaan van boksen als olympische sport is in gevaar. Boksen staat voorlopig niet op de kalender voor de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Het Internationaal Olympisch Comité IOC had de Internationale Boksfederatie IBA in 2019 al eens een schorsing opgelegd. Nu is het IOC nog steeds niet overtuigd dat de gevraagde "drastische cultuurverandering" binnen de internationale boksbond IBA plaatsvindt.

 

Het IOC blijft zich zorgen maken over het bestuur van de bond en het gebrek aan financiële transparantie en duurzaamheid, zo liet IOC's sportdirecteur Kit McConnell weten na een vergadering van het dagelijks bestuur.

 

Bovendien zouden in het verleden bokspartijen zijn gemanipuleerd en is de IBA, geleid door de Rus Oemar Kremlev, afhankelijk van geld van de Russische energiegigant Gazprom.

 

"Om die redenen is het IOC niet in staat het standpunt met betrekking tot de opschorting van de erkenning van de IBA te herzien", aldus McConnell.

 

Daarom heeft het IOC nu beslist om de boksbond de verantwoordelijkheid voor de kwalificatie- en olympische wedstrijden op de Spelen van Parijs 2024 te ontnemen. Het hoogste sportorgaan zegt de evolutie binnen de IBA te blijven volgen en op basis daarvan te zullen overwegen de boksbond alsnog weer te erkennen.