Ga naar de inhoud

Nafi Thiam wint haar 9e Gouden Spike op een rij, Bashir Abdi wint al voor 3e keer

 za 3 december 2022 16:32
Marathonloper Bashir Abdi werd dit jaar 3e op de WK en in Londen.

Geen verrassing op de uitreiking van de Gouden Spike. Nafi Thiam kreeg de trofee al voor de 9e keer mee naar huis. De zevenkampster beleefde dan ook opnieuw een uitzonderlijk seizoen met een wereldtitel en ook goud op het Europees kampioenschap. Bij de mannen ging de prijs ook naar dezelfde winnaar als de voorbije jaren: Bashir Abdi.

In 2013 kreeg Nafi Thiam een eerste keer de Gouden Spike en daarna viel ze jaar na jaar opnieuw in de prijzen. Alleen in 2020 kreeg ze het beeldje niet, maar door corona was er dat jaar geen verkiezing.

 

Zo zit Thiam al aan negen op een rij. Dit jaar blonk ze opnieuw uit op het WK in Eugene en op de Europese Kampioenschappen in München. Twee keer ging ze met goud naar huis.

 

Thiam kon het beeldje zelf niet komen afhalen op het gala. Ze is op stage. Thiam brak recent met haar coach Roger Lespagnard, nu traint ze met Michael Van der Plaetsen.

Uitslag vrouwen:

 

1. Nafi Thiam - 70 punten   

2. Noor Vidts - 48   

3. Cynthia Bolingo - 28   

4. Hanne Verbruggen - 4 

Bashir Abdi haalt het opnieuw bij de mannen

Ook bij de mannen geen nieuwe naam op de erelijst. Bashir Abdi ging voor het derde jaar op een rij naar huis met het gouden beeldje. Hij won eerder ook al in 2019 en 2021.

 

Abdi won dit jaar brons op het WK in Eugene en pakte ook brons op de marathon van Londen.

 

De Gentenaar won voor Julien Watrin, die meermaals het Belgisch record op de 400 meter horden aanscherpte, en Eliott Crestan, die de EK-finale haalde op de 800 meter.   

 

Helena Ponette en Mimoun Abdoul Wahab zijn de Rising Stars van 2022. De Belgian Tornados zijn de Ploeg van het Jaar. De G-atleet van het Jaar is Roger Habsch.

Uitslag mannen:

 

 1. Bashir Abdi - 69 punten   

2. Julien Watrin - 35   

3. Eliott Crestan - 15   

4. Ben Broeders - 11

De reacties van de laureaten

Gerelateerd: