Ga naar de inhoud

Is Nafi Thiam de grootste Belgische sportvrouw aller tijden? "Zeker de meest complete"

Op de dag van haar 28e verjaardag mag Nafi Thiam straks een zoveelste gouden medaille op een groot toernooi om haar nek hangen. De vraag is nu: wat rest haar nog? En waar plaatsen we haar in de Belgische eregalerij?

In minder dan één jaar tijd is Nafi Thiam erin geslaagd om zowel olympisch, wereld- als Europees kampioene te worden op de zevenkamp. "Sinds de Spelen van Rio, in 2016, heerst ze soeverein", stelt atletiekverslaggever Maarten Vangramberen vast.

 

"Ze heeft in de voorbije 6 jaar maar één wedstrijd verloren en dat was op het WK in Doha, in 2019. Toen kon ze door een blessure aan haar elleboog niet voluit gaan."

 

Op haar 28e lijkt Thiam de hele wereld al veroverd te hebben. Wat rest er nu nog? "Ze kan in Parijs een derde olympische titel behalen, wat uniek zou zijn. En er is ook het Europese record van Carolina Klüft (7032 punten, Thiams record is 7013). Dat moet ze zeker aankunnen, al moet ze dat dan eens aanvallen op een meeting zoals Götzis."

 

"Het wereldrecord (7291 punten) lijkt wat te hoog gegrepen, al gelooft haar coach Roger Lespagnard daar wél heel hard in."

Het Europese record moet ze zeker aankunnen, het wereldrecord lijkt te hoog gegrepen.

Maarten Vangramberen

De allergrootste? "Je hebt ook Henin en Derwael"

Sinds Tokio was Nafi Thiam al de enige Belgische vrouw met 2 olympische titels achter haar naam. Mogen we haar niet stilaan de grootste Belgische sportvrouw aller tijden noemen?

 

"Het is altijd moeilijk om prestaties en periodes te vergelijken", vindt Maarten Vangramberen. "Je had Justine Henin, die 7 grandslamtoernooien won en ook olympisch kampioene werd. En je hebt Nina Derwael, die ook 2 Europese en 2 wereldtitels én een olympische titel heeft."

 

"Derwael doet dat dan ook nog eens in misschien wel de meest mondiale sport ter wereld bij de vrouwen. De hele wereld turnt en dat kun je niet zeggen over de meerkamp bij de vrouwen. De top is daar vooral Europees, omdat het een technische en dure sport is."

 

"Laat het ons erop houden dat Thiam sowieso een van de allergrootste sportvrouwen van ons land is. En zonder twijfel de meest complete."

Palmares Nafi Thiam

  • 2x olympisch kampioene zevenkamp (2016 en "2020")
  • 2x wereldkampioene zevenkamp (2017 en 2022)
  • 2x Europees kampioene zevenkamp (2018 en 2022)
  • 2x Europees kampioene vijfkamp (indoor) (2017 en 2021)
 
  • Belgische records op de zevenkamp (7013 ptn), verspringen (6,86m) en speerwerpen (59,32m)
  • 3x Belgisch Sportvrouw van het Jaar (2014, 2016 en 2017)
  • IAAF Atlete van het Jaar (2017)
  • 8x Gouden Spike (onafgebroken sinds 2013)