Ga naar de inhoud

Vrijgelaten veldbestormer, zelf voetballer, is niet meer welkom op het WK

 di 29 november 2022 16:57
Mario Ferri speelt zelf voetbal in de Italiaanse amateurdivisies.
Mario Ferri speelt zelf voetbal in de Italiaanse amateurdivisies.

De man die gisteren het veld bestormde tijdens de WK-match Portugal-Uruguay hoeft voorlopig geen verdere straf te vrezen. Het ging om Mario Ferri, een Italiaanse voetballer die al in bijna alle uithoeken van de wereld speelde. Een WK-match bijwonen, dat zit er in Qatar niet meer in. 

"Hopelijk overkomt deze jongen niets, want we begrijpen zijn boodschap."

 

De Portugese speler Ruben Neves maakte zich gisterenavond zorgen om Mario Ferri.

 

De Italiaanse amateurvoetballer bestormde gisteren het veld met een regenboogvlag en een shirt met steunbetuigingen voor Oekraïne en de onderdrukte Iraanse vrouwen.

 

Een veld bestormen is ten strengste verboden en zware straffen werden gevreesd. Maar de autoriteiten in Qatar hebben Ferri ondertussen vrijgelaten.

 

De 35-jarige Italiaan was gisteren trouwens niet aan zijn proefstuk toe.

 

8 jaar geleden onderbrak Ferri de WK-match tussen België en de Verenigde Staten.  Hij droeg toen een T-shirt met het opschrift: "Red de kinderen van de favela's."

Italiaanse voetballer die op 5 continenten wil spelen

Ferri, die de bijnaam "Il Falco" ("De Valk") draagt, is een 35-jarige middenvelder afkomstig uit Pescara.

 

Hij droomt ervan om als eerste voetballer ooit op alle vijf de continenten te spelen.

 

Tot nu toe speelde Ferri al in Europa, Afrika en Azië bij clubs uit onder meer India, de Seychellen en Jordanië. Momenteel speelt de Italiaan weer in eigen land, bij amateurploeg Castel di Sangro.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op Instagram verdedigde Mario Ferri zijn actie: "Het overtreden van de regels voor een goed doel, is nooit een misdrijf". 

 

Maar de organisatoren zijn het daar niet mee eens. "Als gevolg van zijn actie, en dit zijn praktijken die geregeld voorkomen, is zijn Hayya-kaart geannuleerd en het is hem verboden om nog wedstrijden op dit toernooi bij te wonen", meldde de FIFA in een persbericht.

 

De Hayya-kaart, uitgegeven door de Qatarese autoriteiten, doet tegelijk dienst als tijdelijk visum om het emiraat binnen te geraken, als kaart voor het openbaar vervoer en als stadionpas.