Ga naar de inhoud

Wat nu voor Belgian Lions? "Bako en Obasohan blijven steunpilaren, jeugd moet stappen zetten"

Retin Obasohan was tegen Griekenland de absolute uitblinker van de Belgian Lions.

De Belgian Lions zijn er niet in geslaagd om zich voor het eerst in hun geschiedenis te plaatsen voor het WK basketbal. Toch gelooft Coach van het Jaar Kristof Michiels, co-commentator bij de match tegen Griekenland, in de toekomst van de nationale ploeg. "Maar de clubs moeten de jeugd kansen durven te geven", beklemtoont hij.

Met een overwinning tegen Griekenland hadden de Belgian Lions zichzelf nog in de running kunnen houden voor het WK, maar een karrenvracht aan balverliezen en enkele dubieuze beslissingen van de refs fnuikten de kansen van de Belgische mannen.

 

"En dat is jammer", vindt Kristof Michiels. "Deze ploeg had het verdiend om nog een kans te maken en er tot de laatste match tegen Turkije voor te kunnen strijden. Jammer genoeg heeft die laatste fase er anders over beslist."

 

De Lions staan wel voor een generatiewissel. Vaste waarden als Tabu, De Zeeuw en Serron zijn al in de 30 en Van Rossom was eerder al (gedwongen) gestopt met de nationale ploeg. "Maar onze sleutelspelers Bako en Obasohan hebben hun leeftijd nog mee. Daar moeten we rond bouwen", weet Michiels.

Als de jonge talenten hun kans krijgen, zal ook de nationale ploeg daar de vruchten van plukken.

Kristof Michiels

"Het wordt ook wel tijd voor de Belgische jeugd om stappen te zetten. De Belgische clubs moeten de jeugd kansen durven te geven en ik merk ook dat dat meer en meer gebeurt. Dan is het aan de jongeren om de voetjes op de grond te houden en die kansen ook te grijpen. Op termijn zal dat wel in orde komen."

 

"Bako en Obasohan zullen met hun EuroLeague-ervaring de steunpilaren zijn. Die ervaring is superbelangrijk. Maar als de jonge talenten hun kans krijgen, zal ook de nationale ploeg daar de vruchten van plukken. We moeten durven om de jeugd voor de leeuwen te gooien. Ook nu hebben opnieuw enkele nieuwe jongens geproefd van de Lions. Daar kunnen we weer op voortbouwen."

 

"Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar ik zie er wel een toekomst in. We kunnen weer ergens naartoe werken. Nu kunnen de Lions een doel maken van het EK en daar naartoe werken, samen met het publiek, dat de grote winnaar was nu. Laat de zalen maar vollopen voor de Belgian Lions."

Obasohan aan de jeugd: "Bereid je maar voor, want wij stoppen niet"

Ook sterkhouder Retin Obasohan zelf rekent op de jongeren in de toekomst. "Als ik één ding mag zeggen tegen de jeugd, de U20, U18, U16 of zelfs de jongeren die nog geen selecties gehaald hebben: bereid je maar voor, want de Belgian Lions gaan niet stoppen", klinkt het ambitieus.

 

"Wij hebben een plan om grotere dingen te behalen in de toekomst. Dat begint bij de jeugd en bij spelers zoals ik die het voorbeeld geven. Ik hoop dat wij vandaag getoond hebben dat wij speciale dingen kunnen doen. Daarvoor zullen we moeten werken."