Ga naar de inhoud

Runners' Lab-team van Kimeli loopt Europees record op de Ekiden: "De perfecte dag"

 vr 11 november 2022 17:14

Het Europees record op de Ekiden staat vanaf vandaag op naam van een Belgisch ensemble. Het Runners' lab Athletics Team van onder anderen Isaac Kimeli dook ruim 30 seconden (2u02'37") onder het voormalige record. Het succes op de aflossingsmarathon werd onder meer aan de tekentafel in Tongeren vormgegeven. "Het parcours telt hier weinig hoogtemeters", vertelt thuis- en slotloper Dieter Kersten.

Het Belgische Runners' lab Athletics Team heeft in Tongeren het Europees record op de Ekiden, de aflossingsmarathon, gevoelig bijgesteld. 

 

De nieuwe toptijd bedraagt 2u02'37". Thomas De Bock, Simon Debognies, Tim Van de Velde, Isaac Kimeli, Dorian Boulvin en Dieter Kersten gingen ruim 30 seconden onder het 28 jaar oude Europese record. Dat record stond sinds 1994 op naam van een Nederlands zestal, dat 2u03'12" klokte.  

Triomf in Tongeren: "Hier liggen minder hoogtemeters"

Bij een Ekiden werken de lopers achtereenvolgens 5, 10, 5, 10, 5 en 7 kilometer af. Slotloper Dieter Kersten deed zijn verhaal over de wedstrijd van vandaag. "Thomas (De Bock) schoot uitstekend uit de startblokken, maar kende wat vertraging door een ongeoorloofde auto op het parcours."

 

"Hierdoor begon Simon (Debognies) toch al met een achterstand van 20 seconden op het bestaande record, maar hij toonde zijn absolute klasse door in één ruk 30 seconden goed te maken."

 

"De rest van de race hebben alle atleten die voorsprong stelselmatig kunnen uitdiepen. En als kers op de taart zorgde Kimeli er met zijn uitstekende 10 kilometer voor dat we een minuut bonus hadden. Dat kon ik niet meer uit handen geven. Het was een perfecte dag."

Ik ben van Tongeren en heb samen met de stad gekeken om de Ekiden hier te organiseren

Dieter Kersten

Twee jaar geleden strandde de ploeg van Runners' lab in Brussel al eens op 50 seconden van het Europees record. De poging van vandaag in Tongeren was dan ook tot in de puntjes voorbereid.

 

"Het is geen toeval dat we het hier geprobeerd hebben. Ik ben van Tongeren en heb samen met de stad gekeken om de Ekiden hier te organiseren. In Brussel is het parcours toch wat te heuvelachtig. In de route van vandaag werden zo weinig mogelijk hoogtemeters opgenomen."

 

Sportief was het een succes, maar ook extrasportief bracht het record op. "We hebben deze officiële recordpoging gedaan om geld in te zamelen voor de MS-liga van Vlaanderen. Ook dat is mooi meegenomen."

Gerelateerd: