Ga naar de inhoud

Kimeli na Belgisch record op de Ekiden: "Ga voor medaille op het EK veldlopen"

Olympiër Isaac Kimeli warmde zich op de DHL Brussels Ekiden alvast op voor zijn winterseizoen.

Het Runners' lab Athletics Team - met onder anderen Isaac Kimeli - heeft vandaag het Belgisch record op de Ekiden verpulverd. Slotloper Kimeli blikte meteen na de DHL Brussels Ekiden-wedstrijd al vooruit op zijn winterseizoen: "Waarom niet eens voor een medaille gaan op het EK veldlopen?"

Brussel was vandaag het decor van de 17e editie van de DHL Ekiden-wedstrijd. Meer dan 600 teams mochten er in de schaduw van het atomium de "tasuki" - het aflossingslint dat over de schouder van de lopers gedrapeerd wordt (zie foto hieronder) - doorgeven aan elkaar. 

 

In de Ekiden-discipline moet een zestal samen een marathon afleggen. De eerste, de derde en de vijfde atleet lopen elk 5 kilometer. De tweede en vierde loper nemen 10 kilometer voor hun rekening. En de slotloper mag de laatste 7,195 kilometer afleggen. 

De straten van Brussel kleurden geel vandaag.

Kimeli en co snellen naar een nieuw Belgisch record

Het Runners' lab Athletics Team van slotloper Isaac Kimeli zakte vandaag met een ijzersterk team af naar de DHL Brussels Ekiden. 

 

Dieter Kersten, Robin Hendrix, Thomas De Bock, Simon Debognies, Dorian Boulvin en Isaac Kimeli maakten er jacht op het Belgisch record van 2u6'57".

 

Met succes, het team van coach Tim Moriau snelde in het Koning Boudewijnstadion naar een knaltijd van 2u04'02", bijna drie minuten onder het nationale record van 2005.

Het voelde goed, maar eigenlijk heb ik niet speciaal afgebouwd voor vandaag

Isaac Kimeli

Onze landgenoten strandden zelfs op een zucht van het Europees record, dat op 2u03'12" staat. Bij de vrouwen ging de overwinning zaterdag naar AV Roeselare in 2u44'07".

 

"Het voelde goed vandaag. Ik haalde een hoog tempo zonder echt diep te moeten gaan", vertelde slotloper Kimeli. "Ik heb deze week nog hard getraind en heb eigenlijk niet afgebouwd voor deze wedstrijd, dus fris was ik niet."

Isaac Kimeli kwam deze zomer ook al in actie op de 5.000 en de 10.000 meter op de Olympische Spelen.

"Waarom niet nog eens voor een medaille gaan op het EK veldlopen?"

Zoals het een echte topatleet betaamt, blikte Isaac Kimeli meteen na zijn Ekiden-avontuur vooruit op het nakende winterseizoen. 

 

Kimeli maakt een hoofddoel van het EK veldlopen in Dublin op 12 december. "Vorig jaar is het EK niet doorgegaan. Het jaar daarvoor in Lissabon had ik er niet specifiek voor getraind en was ik nog achtste."

 

Nog een jaar eerder, in 2018, pakte Kimeli zilver in Tilburg. "Ik wil echt nog eens pieken naar dit Europees kampioenschap. Waarom niet nog eens voor een medaille gaan?" 

 

"Je weet natuurlijk niet wie er meedoet, dus ik ga mij niet op een specifieke plaats vastpinnen. Ik wil gewoon hard trainen en in topvorm aan de start staan in Dublin", besluit de olympiër van de 5.000 en 10.000 meter.

Ik wil gewoon hard trainen en in topvorm aan de start staan in Dublin

Isaac Kimeli