Spring naar de inhoud

Bart Swings na het lezen van het "handboek Van der Poel": "Ik zocht iets nieuws"

Bart Swings na het lezen van het "handboek Van der Poel": "Ik zocht iets nieuws"
 ma 7 november 2022 22:00

Dit weekend begint de wereldbeker schaatsen in Stavanger in Noorwegen. Bart Swings zal aanwezig zijn. Hetzelfde kan niet meer gezegd worden van schaatsfenomeen Nils van der Poel, al zal die misschien wel meerijden in het hoofd van Swings. "Ik wil leren van zijn aanpak", vertelde Swings in De Tribune.

A friend of mine thinks that my success is mostly based on me being a talent. (...) I like to think that I earned my success.

 

Het is een citaat uit de inleiding van een soort handboek dat Nils van der Poel zijn oude concurrenten heeft nagelaten. How to skate a 10k (and also half a 10k). Gratis door iedereen te downloaden op een website met dezelfde titel.

 

Amper 26 jaar is Van der Poel, maar na een seizoen waarin hij dubbel goud pakte op de Olympische Spelen in Peking, ging hij vroegtijdig op topsportpensioen. 

 

De extreme trainingsmethodes die de Zweed gebruikte, verklaren voor een deel misschien wel waarom.

De Nederlandse school (deels) overboord

Bart Swings heeft het handboek van Nils van der Poel een tijdje geleden ook gelezen en het heeft hem aan het denken gezet.

 

"Ik ga geen copy-paste doen van wat Van der Poel deed. Dat was echt extreem en niets alles is er perfect aan, denk ik." 

 

"Op sommige momenten vraag ik me zelfs af of zijn aanpak niet al een beetje achterhaald is. Elke dag hetzelfde doen, lijkt me achterhaald", zei Swings in De Tribune. 

 

"Maar ik wil wel dingen leren van zijn aanpak en ik voel nu al dat door meer uren te doen, ik beter word."

 

Wat we ons moeten voorstellen bij de "methode Van der Poel"? 

 

"In de winter ging hij heel zwaar trainen op het ijs en daarmee gooide hij de Nederlandse school helemaal overboord", vertelt Bart Swings. 

De Nederlandse school is erg gefocust op de kwaliteit van je schaatsen. Van zodra je vermoeid bent, ga je niet in het rood.

"De Nederlandse school is erg gefocust op de kwaliteit van je schaatsen. Van zodra je vermoeid bent, ga je niet in het rood."

 

"Van der Poel schaatste elke dag 5 en 10 kilometer aan tempo's die hij ook in wedstrijden wou halen." 

 

"Hij trainde elke week vijf keer op een manier zoals ik er acht of tien per jaar deed hiervoor. Dat soort trainingen doe ik nu meer."

 

"In de zomer ging hij vijf dagen per week vijf of zes uur fietsen. Vaak rond zijn omslagpunt (waar een atleet in het rood gaat). Dat is bijna meer dan een profrenner."

Nog eens alles uit 1.500m en 5km halen

Die nieuwe aanpak komt niet uit de lucht gevallen voor Bart Swings. Ze komt eerder als geroepen. Na een geweldig seizoen met EK-goud op de massastart, brons op het WK-allround en vooral olympisch goud op de massastart stelde hij zich vragen. 

 

Blijven focussen op de massastart - waar hij het hoogste had bereikt? Of toch testen hoe goed hij kon zijn op de andere afstanden met een andere aanpak?

 

"Ik zocht iets nieuws. Het trainingsschema van Van der Poel is gericht op presteren op de vijf en tien kilometer. Voor mij zijn dat afstanden die extra focus vragen en voor meer druk zorgen." 

 

Swings voelt zich op die afstanden een beetje onderschat als schaatser, maar zeker nu Van der Poel er niet meer is, is er misschien wat meer mogelijk. "Van der Poel was een klasse apart, maar onder hem zat het dicht bij elkaar en reed ik vorig jaar een stabiel seizoen", verklaart Swings.

 

Vooral op de vijf kilometer en de 1.500m wil hij echt nog eens alles op alles zetten. "De massastart is en blijft mijn ding en dat valt het moeilijkste te combineren met de 10km."

 

"De vraag is natuurlijk hoe dat gaat uitpakken op wedstrijden. Je mag je lichaam ook niet te ver pushen, want je moet voor die trainingsmethode echt wel tot het uiterste gaan."

 

Dit weekend kan Swings zich een eerste keer tonen, maar de focus ligt op het tweede deel van het seizoen.