Ga naar de inhoud

HERBELEEF: De knotsgekke laatste EK-ronde door de ogen van de Belgen: "Publiek gaf me vleugels"

 za 5 november 2022 15:10
Nys en Verstrynge aan de finish.
Nys en Verstrynge aan de finish.

De ontknoping van het Europees kampioenschap veldrijden van de beloften was er eentje om duimen en vingers van af te likken. In het absolute slot vlogen drie Belgen voorbij leider Pim Ronhaar naar het podium. Winnaar Emiel Verstrynge, Thibau Nys (2e) en Witse Meussen (3e) deden hun verhaal. "Ik ging in trance de slotronde in."

De Nederlander Pim Ronhaar leek lange tijd op weg om Europees kampioen veldrijden bij de beloften te worden. "Toen hij aanzette, had ik geen antwoord klaar", vertelde Emiel Verstrynge over de aanval van zijn Nederlandse concurrent. "Ik had dus niet verwacht dat hij stil zou vallen."


Maar in de allerlaatste ronde liepen de benen van Ronhaar helemaal leeg. Verstrynge kon zo alsnog de aansluiting maken. "Het moment dat ik bij Ronhaar kwam, wist ik dat ik mentaal in het voordeel was. Ook de supporters gaven me vleugels."


En zo geschiedde. "Toen ik opeens een gaatje had op de laatste oplopende kasseistrook ben ik er vol voor gegaan. Op de schuine kant kon ik nadien mijn zenuwen in bedwang houden en foutloos blijven." 

 

"Dan wist ik dat ik weg was van Ronhaar."

Geen goud, wel een inhaalrace om "u" tegen te zeggen voor Nys.

Van Ronhaar wel, maar ...

 

Achter Verstrynge vloog Thibau Nys - die eerder in de wedstrijd genekt werd door een lekke band - ook voorbij de Nederlander. "Die leegloper kwam zeer ongelegen. Ik had de wedstrijd onder controle, maar opeens werd het een zeer lange weg naar de aankomst", vertelt Nys.


In de absolute slotfase was Nys wel opnieuw de grootste concurrent van Verstrynge. "Ik kwam korter en korter en korter, maar ik kon niet meer tot aan zijn achterwiel geraken. De inhaalrace voordien had al te veel krachten gekost. Ik kan mezelf niets verwijten."

 

Verstrynge mocht dus fier op het hoogste schavot plaatsnemen in Namen. Als het aan hem ligt, niet voor de laatste keer dit seizoen. "Ik heb al de sterren, nu ga ik voor de regenboogstrepen", klonk hij ambitieus.


"We hebben een heel mooie winnaar vandaag. Voor mij is het vooral een gemiste kans, maar Emiel gaat die trui waardig dragen", klonk ook Nys trots op zijn landgenoot.

Ik zat in een trance in de laatste ronde

Witse Meeusen (3e)

Maar het bleef niet bij twee Belgen op het podium. Verstrynge en Nys hadden Ronhaar mentaal helemaal gekraakt. De Nederlander moest met Witse Meussen tot overmaat van ramp nog een derde Belg voor zich dulden in de laatste meters. 

 

"Ik zat in een soort trance toen ik de laatste ronde aanvatte", vertelt Meeussen over zijn eindsprint. Onze landgenoot knalde in een ronde van plaats 5 naar plaats 3. "Toen ik alles zag samenklitten begon ik weer te geloven in een medaille."

 

"De steun van de fans en de mogelijkheid op een volledig Belgisch podium gaven me een laatste zetje"

Bekijk de reacties van Verstrynge, Nys en Meeussen:

Gerelateerd: