Ga naar de inhoud

Dennis Xhaët: "Zoektocht naar een nieuwe bondscoach wordt race tegen de klok voor Cats"

 ma 31 oktober 2022 21:30
Wie wordt de nieuwe bondscoach van Emma Meesseman en co?

Het project rond de Belgian Cats staat op een nieuw en tegelijk onverwacht scharniermoment. Het ontslag van bondscoach Valéry Demory was verrassend. Met een nieuwe coach kan het alle kanten op, maar zeker is dat er niet veel tijd is om de juiste snaren te raken bij Emma Meesseman en co.

Tijd om de oogsten

"Coach Demory blijkt toch niet de perfecte match te zijn voor onze ploeg. Op communicatief vlak waren er te grote problemen." 

 

Met die uitleg verklaarde General Manager Koen Umans eind vorige week het onverwachte ontslag van de bondscoach van de Belgian Cats.


Een ontslag dat om twee redenen voor veel mensen uit de lucht viel. Het WK verliep niet zoals de Cats gehoopt hadden, maar dat toernooi ligt ondertussen een maand achter ons. 

 

Tegelijk is het nog minder dan een maand tot twee belangrijke matchen in de EK-kwalificaties. Op 24 november is er het duel met Noord-Macedonië, maar vooral het duel tegen Bosnië-Herzegovina op 27 november kan cruciaal zijn om groepswinnaar te worden.

 

"Het wordt een race tegen de klok om een nieuwe bondscoach te vinden", benadrukte ook Dennis Xhaët in De Tribune. "Het is kort dag om een groep samen te stellen, te leren kennen en je stempel te drukken als coach."

 

"De keuze zal er boenk op moeten zijn. We zitten in een moment om met de Cats resultaten te boeken en beter te doen dan EK-brons. Deze groep heeft veel potentieel, maar dan moet je wel de juiste manier vinden om samen te spelen en het beste uit speelsters te halen."

Demory heeft over bepaalde zaken geen woord gehouden.

Dennis Xhaët

"WK was niet goed genoeg"

Dennis Xhaët stelt zich tegelijk ook nog vragen over de vorige bondscoach. Dat Valéry Demory na een jaar moet vertrekken omdat hij niet goed communiceerde, vindt Xhaët vreemd. 

 

"Als je iemand een job geeft, dan praat je toch met die persoon. Hoe iemand communiceert, merk je toch in de gesprekken en kan je ook onderzoeken."

 

"Volgens mij was zijn communicatie niet het enige probleem. Iedereen heeft het WK van de Cats kunnen zien. Het was gewoon niet goed genoeg." 

 

"Het is makkelijk om te wijzen naar de blessure van Emma Meesseman en die factor kan gewoon niet overschat worden. Zij is de beste speelster van Europa. Zonder haar kan je niet verwachten dat je de halve finale haalt."

 

"Los daarvan heeft Demory ook bepaalde dingen niet gedaan, die hij had aangekondigd." 

 

"Bijvoorbeeld minder leunen op de belangrijkste speelsters zoals Meesseman en Julie Allemand. Als je ze in een minder belangrijke match 34 en 37 van de 40 minuten laat spelen, dan hou je geen woord."

Keuze voor een opvolger

Een onmiddellijke opvolger voor Valéry Demory is er nog niet, maar General Manager Koen Umans liet wel verstaan dat de zoektocht volop bezig is. Ann Wauters wordt het zeker (nog) niet. 

 

"Zij staat misschien nog te dicht bij veel speelsters en dat is vaak niet makkelijk", begrijpt Xhaët die keuze. 

 

"Ik heb geen informatie wie het dan wel zou kunnen worden, maar als ik zou dromen van een coach voor de Cats dan is het Mike Thibault, de coach waarmee Meesseman jarenlang heeft gewerkt en waarmee ze een WNBA-titel won bij de Washington Mystics."

 

"In het basketbal en zeker in het vrouwenbasketbal wordt hij omschreven als een soort genie. Hoe realistisch die optie is, weet ik niet."

Gerelateerd: