Ga naar de inhoud

Bond denkt (nog) niet aan Ann Wauters als bondscoach: "Coachen moet je leren"

 vr 28 oktober 2022 21:26
Ann Wauters
Ann Wauters als bondscoach op de bank bij België? Wellicht nog niet voor meteen.

Bij de basketbalbond winden ze er geen doekjes om waarom Valéry Demory de samenwerking zo snel werd stopgezet. "Hij is geen goeie communicator", zegt general manager Koen Umans. Zijn opvolger moet "een internationaal profiel" hebben. Aan Ann Wauters wordt op dit moment nog niet gedacht.

Ze hebben er geen gras over laten groeien bij de Belgische basketbalbond. Valéry Demory was nog maar net een jaar bondscoach of hij wordt al de laan uitgestuurd.

"We mogen niet tevreden zijn over hoe het WK is gelopen voor België", zegt general manager Koen Umans. "Het eindresultaat, een 5e plaats, verdoezelt veel."

 

"We hebben ruim de tijd genomen om dat WK te evalueren, zowel met de trainers als met de speelsters, en vastgesteld dat andere landen meer progressie gemaakt hebben."

 

"Er wordt tegenwoordig ander basketbal gespeeld. Verschillende landen hebben speelster(s) van een dubbele meter, wij momenteel niet. Daar hebben we ons onvoldoende op aangepast."

 

In het persbericht van het ontslag spreekt Umans over "grote communicatieve problemen". "Valéry is geen goeie communicator", wijdt hij daar bij Sporza wat meer over uit.

 

"Op het terrein is zijn communicatie zeer goed. Technisch en tactisch is er geen enkele discussie. Maar naast het terrein was de interactie niet geweldig. Dan heb ik het voor alle duidelijkheid niet over de taal. Al onze speelsters spreken vlot Frans, Nederlands en Engels door elkaar."

 

Umans wijst op het verschil tussen een clubteam en een nationale ploeg. "Bij een club heb je in het beste geval een assistent en kine. Bij onze nationale ploeg is er een staf van 13 mensen. Daar moet je mee leren werken. Dat vergt andere vaardigheden en misschien was dat confronterend voor Valéry."

Op het WK stelden we vast dat andere landen meer progressie hadden gemaakt.

Koen Umans (general manager Belgian Cats)

De nieuwe bondscoach: "Een internationaal profiel"

De basketbalfederatie wil snel een opvolger voor Démory aanstellen. "We hebben een aantal opties die we nu bekijken", zegt Koen Umans.

 

"We hebben nood aan een internationaal profiel, iemand die vertrouwd is met de werking van een nationale ploeg op internationaal niveau."

 

Zou die opvolger ook een opvolgster kunnen zijn? Ann Wauters liet bij de presentatie van haar boek "The Game of Life" nadrukkelijk weten dat ze "een vuurtje heeft gevoeld" om het ook eens als hoofdcoach te proberen.

 

"Ann heeft nu net haar eerste ervaring als assistent achter de rug. Coachen is een ander metier. De verantwoordelijkheid over een nationaal team, dat moet je leren. Plots sta je aan de andere kant van het terrein. Dat is niet evident."

 

"Maar ik geloof in het potentieel van Ann. Ze is zo verstandig dat ze er de tijd voor neemt en haar carrière als coach stap voor stap uitbouwt. In de toekomst kunnen we wel naar haar kijken."

Gerelateerd: