Ga naar de inhoud

"Nog nooit zoveel volk": organisatie blikt tevreden terug op European Open in Antwerpen

 ma 24 oktober 2022 15:21
V.l.n.r. toernooidirecteur Dick Norman, finalist Sebastian Korda, winnaar Félix Auger-Aliassisme, toernooi-eigenaar Kristoff Puelinckx.

Met de Canadees Félix Auger-Aliassime kreeg de European Open voor het eerst een speler uit de top 10 als eindwinnaar. Ook de massale opkomst in de Lotto Arena zorgde voor een geslaagde editie van het ATP 250-toernooi. Zowel toernooidirecteur Dick Norman, als toernooi-eigenaar Kristoff Puelinckx kijkt tevreden terug en gaan met plezier door: "Dit geeft moed, het toernooi staat er echt."

Massale opkomst

Enkel positieve geluiden weerklinken na de zevende editie van de European Open. 

 

Het toernooi lokte 28.000 tennisfans naar Antwerpen, een record. "We bieden de fans tickets aan in mijn ogen democratische prijzen aan", verklaart toernooidirecteur Dick Norman het succes. 

 

"We willen de zaal dan ook zo vol mogelijk omdat dat de sfeer alleen maar ten goede komt. Dat de fans massaal naar Antwerpen afzakten, toont dat tennis nog altijd leeft in België."

 

"Bovendien hebben we een heel loyaal publiek, want 70% ervan pikte vorige edities ook al een wedstrijd mee", legt Kristoff Puelinckx, CEO van Tennium en eigenaar van de European Open, uit.

Dat de fans massaal naar Antwerpen afzakten, toont dat tennis nog altijd leeft in België.

Dick Norman, toernooidirecteur
Een volle Lotto Arena tijdens de European Open.

Sportieve topprestaties

De vaak volgelopen Lotto Arena zag nagelbijters van wedstrijden die beslist werden in een tiebreak. "Als organisatie heb je zoiets niet in de hand, maar toch is het mooi meegenomen."


Net zoals je niet in de hand hebt dat een wildcard die maar één wedstrijd speelt zo een blijvende indruk zou nalaten. Dan hebben we het over de 17-jarige Gilles Arnaud Bailly die David Goffin tot het uiterste dreef om door te stoten in de eerste ronde.


"Voor mij de prestatie van het toernooi", geeft Norman mee. Ook Puelinckx is blij met de lancering van het jonge, Belgische talent: "Voor iedereen was hij ontdekking en dat is goed nieuws voor het Belgische tennis."

Gilles Arnaud Bailly was de prestatie van het toernooi.

Dick Norman, toernooidirecteur
Gilles Arnaud Bailly was één van de lichtpunten van het toernooi.

Toekomst is verzekerd

Nog ten goede van het Belgische tennis: de European Open blijven bestaan. "We hebben een langere overeenkomst met de stad Antwerpen en enkele van onze sponsors", maakt Puelinckx bekend. 


"Ook de toenemende interesse van het publiek en de bedrijfswereld geeft ons moed om door te gaan. Het toernooi staat er echt", klink het. "Je merkt duidelijk dat we kunnen terugvallen op een goed geoliede ploeg met meerdere jaren ervaring op de teller." 


"Zoals altijd zullen we evalueren waar het nog beter kan, veel hangt natuurlijk ook af van het budget. We willen met de European Open dit hoge niveau aanhouden."

De toenemende interesse van het publiek en de bedrijfswereld geeft ons moed om door te gaan. Het toernooi staat er echt.

Kristoff Puelinckx, toernooi-eigenaar
Dick Norman (links) en Kristoff Puelinckx (rechts).

Online wedders enige kanttekening

Opvallend was wel dat tijdens het toernooi op regelmatige basis mensen uit de tribune werden gezet. "Het ging om online wedden", gaf Puelinckx mee. "Dat mag niet, want wedders die op locatie zijn hebben geprivilegieerde informatie." 

 

"Het is een wereldwijd fenomeen. Een team van ATP controleert dat het niet gebeurt."

 

"Uiteindelijk spreken we van een tiental mensen over de hele week, dus zo'n groot probleem is het ook niet", minimaliseert hij, "maar opvallend is het wel."

Gerelateerd: