Ga naar de inhoud

Van oneindig lang wachten tot verwarring: bekijk de 4 VAR-fases die voor discussie zorgden

Nicolas Laforge consulteert de VAR in Zulte Waregem-Anderlecht.

De minuten dat het spel deze 13e speeldag stilgelegen heeft door de VAR is niet op 2 handen te tellen.  Enkele controversiële, maar vooral langgerekte beslissingsprocessen van de mannen in Tubeke zorgden voor heel wat wrevel bij de supporters. Een vierluik aan veelbesproken VAR-fases.

1. VAR laat Onuachu wel heel lang wachten op zijn strafschop

Beginnen doen we bij Genk-Westerlo van dinsdag. Paintsil krijgt net voor de rust een lichte duw van Seigers (ex-Genk) in de grote rechthoek. Voldoende voor een penalty, zo oordeelt de jonge ref Arthur Denil. In Tubeke zijn ze toch niet helemaal zeker. Onuachu moet bijna 5 minuten ijsberen, voordat hij zijn penalty alsnog mag nemen.

2. VAR oordeelt: dubbel rood na stevig opstootje in het slot

In het slot van de wedstrijd tussen Seraing en Cercle Brugge koken de potjes over. Na een fout van Vagner voor de bank van Cercle ontploft de verhitte partij. Beide dug-outs vliegen recht en de poppen gaan aan het dansen. De VAR bekijkt het tumult goed en besluit om nog enkele kaarten uit te delen. Jeunechamps en Vagner mogen allebei vervroegd richting kleedkamer.

3. VAR keurt gelijkmaker van Oostende af na uiterst warrige fase

Oostende hoopt op beterschap in de tweede helft tegen Antwerp. Het komt ook al snel op gelijke hoogte (1-1). Het doelpunt van McGeehan wordt echter afgekeurd na een verwarrende fase met Janssen en Urhoghide. De VAR ziet een fout van de verdediger op Janssen en fluit in het voordeel van de thuisploeg.

4. Ref keurt goal van Silva af, om hem dan penalty te geven

1-1, geen 1-1, toch 1-1! De verwarring aan de Gaverbeek is groot. De VAR keurt in één keer een doelpunt van Anderlecht af, maar geeft de bezoekers in de plaats daarvan een penalty. De lange interventie zorgt tijdens de fase voor heel wat vraagtekens, maar achteraf blijkt de VAR-beslissing om een penalty en geen doelpunt toe te kennen de juiste.