Ga naar de inhoud

Paul Herygers over VS-crossen: "Sweeck weet nu zelf ook dat hij tot meer in staat is"

Laurens Sweeck eindigde 2 keer 2e achter Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout was 4e in Waterloo en 3e in Fayetteville.

De kop is eraf van de Wereldbeker veldrijden met de 2 Amerikaanse crossen de voorbije 2 zondagen in Waterloo en Fayetteville. Zowel bij de mannen als de vrouwen kregen we dezelfde winnaar: Eli Iserbyt en Fem van Empel. Hoe kijkt onze analist Paul Herygers terug op de overzeese crossen? "Lucinda Brand heeft een probleem." 

Vorige week in Waterloo soleerde wereldbekereindwinnaar Iserbyt naar de zege, met een halve minuut voorsprong op Laurens Sweeck, gisteren in Fayetteville ging het weer tussen de twee en besliste een prangend spurtje.

Laurens Sweeck is voor Herygers dé figuur van de VS-trip. "Het is vreemd om hem gisteren mee een klimkoers te zien domineren. Dat is een teken dat hij toch wel heel goed in orde is."

"Maar de anticlimax is dan wel dat hij zich laat kloppen in de sprint. Als je aan 10 mensen vraagt, wie die sprint had moeten winnen, zouden er 9 - en ik ook - Sweeck zeggen."

Waarom rijdt Sweeck, die op 1 september overstapte van Pauwels Sauzen-Bingoal naar Crelan-Fristads, zo goed bergop? "Hij blinkt", stelt Herygers vast. "Is dat nu omdat hij een andere trui aanheeft? Hij staat alvast scherp."

Dat belooft voor de komende crossen voor de snelle zandkliever. "Al komen er niet te veel aan die 100 procent in zijn kaart spelen. Met zijn zware carrosserie is de cross hard."

"Tabor is weer bergop en lastig. Maar moesten ze hem nu of volgende week loslaten in een zandcross, dan durf ik bijna voor de koers te zeggen wie wint."

 

In de VS won evenwel Iserbyt. "Hij klopt Sweeck in de sprint, daar moet je ook een pak lof voor hebben. Hij kwam met de juiste versnelling uit het wiel, wind op. Sweeck was iets te overmoedig blijkbaar."

"Gisteren is aan het licht gekomen dat Sweeck tot veel meer in staat is"

Gaan we dan de komende weken nog meer van die Iserbyt/Sweeck-duels krijgen? Iedereen dacht dat Pauwels Sauzen-Bingoal alles zou wegrijden met Iserbyt en Vanthourenhout als kopmannen. "Maar dat hebben ze tot hier toe ook gedaan, hé. Ze hebben nog geen kruimeltje overgelaten", stelt Herygers vast.

In Kruibeke en Meulebeke won Michael Vanthourenhout, in Beringen Iserbyt.

"Maar Sweeck is in de buurt. Hij heeft in het verleden in de VS nooit potten gebroken, maar zoals hij nu meedoet... Ik verwacht hem de komende weken."

"En hij is er nu zelf ook meer van overtuigd dat er meer inzit. Want er zit meer in dan wat hij tot nu laten zien heeft, al is hij wel eens Belgisch kampioen geworden. Maar gisteren is aan het licht gekomen dat hij tot meer in staat is."

"Ik vermoed dat hij nu zijn hand niet meer gaat omdraaien voor Tabor. En zelfs een zware cross als Zonhoven, weliswaar deels in het zand, dat moet kunnen voor Sweeck. Als die 2 vedetten (Van Aert en Van der Poel, red) er niet bij zijn, moet hij het Iserbyt iets moeilijker kunnen maken dan de voorgaande jaren." 

Sweeck is er nu zelf ook meer van overtuigd dat er meer inzit.

Paul Herygers

"Van Empel is gewoon te goed, Brand heeft een probleem""

Over naar de vrouwen, waar de jonge Fem van Empel het seizoensbegin domineert met winst in Kruibeke, Beringen, Waterloo en Fayetteville. "Het is niet te geloven hoe die door het veld walst", ziet Herygers.

"Ze doet wat ze wil. Al laat ze nog af en toe kleine steekjes vallen, maar ze pikt die terug op. Is het niet vandaag, dan is het morgen."

"Zo gaf ze in het voorjaar in Fayetteville volgens mij hier de wereldtitel bij de beloften echt weg door met zijn drieën niet op kop te rijden, maar in derde positie te gaan zitten, waarbij ze voet aan grond moest zetten."

"Gisteren zette ze dat recht. En dat WK zat nog in haar gedachten, want ze had het er nog even over."

Lucinda Brand, vorig jaar veelwinnares, heeft een probleem, weet Herygers. "Van Empel heeft overschot. Brand staat klaar om het over te nemen, maar Van Empel is gewoon te goed."

"Brand neemt nog wel de bovenhand van de rest: Betsema is geen probleem, Worst en Alvarado ook niet. Maar die ene Van Empel is dat wel. En binnenkort komt daar nog Puck Pieterse bij. Dan wordt het weer een ander verhaal."

"Brand zal moeten rekenen op de weergoden of iets snellere benen."

Na een dramatisch jaar lijkt het alsof voor Alvarado het einde van de donkere tunnel in zicht is

Paul Herygers

Na een minder seizoen 2021-2022 toonde Ceylin Alvarado in Amerika beterschap. "Al moeten we gisteren vergeten. Ze had toen 2 keer pech met haar fiets en versnellingsapparaat."

Dat sloeg de Nederlandse terug naar de 6e plaats op 50 seconden, maar in Waterloo spurtte ze met Van Empel wel om de zege.

"Alvarado is oké, ze is beter, maar ze is niet van het niveau van Fem van Empel. Maar dat is niet erg. Na een dramatisch jaar lijkt het alsof het einde van de donkere tunnel in zicht is."

Ceylin Alvarado (l) en Fem van Empel.

"Weinig publiek in VS, maar zolang de kijkcijfers goed zijn is er niets aan de hand"

Tot slot stelden we vast dat er over de oceaan niet veel toeschouwers waren en er ook niet veel landen en toppers deelnamen. Kunnen die Amerikaanse crossen overleven?

"Ik denk dat daar een macht van geld is", beschouwt Herygers. "Daar is wel een liefde voor de cross, maar het publiek loopt er niet warm voor. Dan is de vraag hoe lang ze dat gaan volhouden."

Herygers maakt wel een kanttekening: "Het is geen ramp. Zolang de kijkcijfers goed zijn, dan is er weinig aan de hand."


"Het zou voor de renners wel een pak plezanter zijn met meer publiek. Ik denk dat dat stilaan wel zal beginnen, nu de cross weer dichter naar ons land komt."

"En het zal natuurlijk snel 1 november zijn", doelt Herygers op de populaire Koppenbergcross. "Het is qua publiek foutgelopen in Amerika, maar laat ons verhopen dat het hier anders is."