Ga naar de inhoud

"De droom met de Yellow Tigers is om 1 keer te stunten op het WK en richting top 10 te gaan"

 vr 23 september 2022 16:19
Gert Vande Broek

Zaterdag spelen de Yellow Tigers hun eerste wedstrijd op het WK volleybal. In de Gelredome in Arnhem is Puerto Rico de tegenstander en het is meteen een cruciale match. "Een misstap is moeilijk recht te zetten", weet Gert Vande Broek.

"Vijf jaar geleden na de uitschakeling voor het WK 2018 hebben we dit WK halen als doel vooropgesteld, omdat we ook op mondiaal niveau een doel wilden hebben en de Olympische Spelen onhaalbaar waren", zegt bondscoach Gert Vande Broek.


"Als 12e op de wereldranglijst - onze hoogste positie ooit - is de tweede ronde op het WK halen de minimumdoelstelling. We willen onze plaats op de wereldranglijst bevestigen en tussen plaats 12 en 14 eindigen. Het verschil tussen 12e en 14e hangt soms af van enkele sets meer of minder winnen en is dus onvoorspelbaar."

 

Zijn de kwartfinales dan onhaalbaar? "Daarvoor zouden we niet één keer, maar twee keer moeten stunten tegen een topland zoals Italië of China. Dat kan geen realistische doelstelling zijn. De droom is om één keer te stunten en richting de 10e plaats in de eindstand te gaan." 

 

Daarvoor zullen de Yellow Tigers er meteen moeten staan op het WK. "De openingsmatch tegen Puerto Rico is cruciaal. Puerto Rico staat net achter ons op de wereldranglijst (18e). Het is vervelend om tegen Puerto Rico te moeten starten, want een misstap is moeilijk recht te zetten."

"We kunnen nu schakelen tussen 3 systemen"

De Yellow Tigers kunnen met een goed resultaat op het WK de teleurstelling van de degradatie uit de Volley Nations League doorspoelen."Het was een grote ontgoocheling, maar we beseffen ook dat we niet door het lot werden gediend."

 

"Zo werden we bij cruciale wedstrijden geteisterd door coronabesmettingen en dus afwezige speelsters. Een andere keer kwam onze bagage met 6 dagen vertraging toe.”

 

En Vande Broek ziet niet enkel nadelen. "Het heeft ook voordelen om volgend jaar geen Nations League te spelen. Je mag niet onderschatten hoe belastend dat is als challenger-land, dat in tegenstelling tot de grote landen wel kan degraderen."

 

"In de Nations League sta je elke match met de rug tegen de muur, elke match is belangrijk voor de wereldranglijst. Nu hebben we in de voorbereiding veel kunnen uittesten, we kunnen nu tijdens de wedstrijd schakelen tussen 3 verschillende systemen."

 

"Zo is Jutta Van de Vyver de eerste spelverdeelster, maar ook de andere spelverdeelsters Elise Van Sas en Charlotte Krenicky kennen hun rol afhankelijk van het systeem dat we spelen.Dat hebben we uitvoerig uitgeprobeerd op het Tournoi de France vorige week."

Gerelateerd: