Ga naar de inhoud

Ronde van Luxemburg: Madouas steekt slotrit op zak, Skjelmose de eindzege

 za 17 september 2022 16:48
Valentin Madouas was de snelste in de slotrit.

Valentin Madouas (Groupama-FDJ) heeft de slotetappe van de 82e Ronde van Luxemburg gewonnen. De 26-jarige Fransman haalde het na een etappe van 178,4 km in een sprint met vier. De Deen Mattias Skjelmose Jensen werd tweede en verzekerde zich zo van de eindwinst. 

In de slotrit van de Ronde van Luxemburg kregen de renners nog een pittige bergrit voor de wielen geschoven.  Mattias Skjelmose Jensen begon als leider, maar had in de stand amper 3 seconden voor op de Fransman Kévin Vauquelin.

 

Na het startschot in Mersch was het niet lang wachten voordat de vlam in de pan schoot. Nog voor de eerste beklimming van de dag, de Côte de Nommern, vormde zich een kopgroep met Sander Armée, Felix Gall, Pierre Rolland en bergkoning Joel Nicolau.

Nicolau raapte onderweg de meeste punten op bij de beklimming van de Côte de Schlindermanderscheid, de Côte de Kautenbach en de Côte de Misärshaff en verzekerde zich zo van eindwinst in het bergklassement.

Opdracht volbracht dus voor de Spanjaard, die de kopgroep liet voor wat die was.  Door builwerk van het peloton kwam alles op anderhalve kilometer van de eindmeet uiteindelijk opnieuw samen.

Klassementsmannen Madouas, Geniets, Skjelomse Jensen en Vauquelin sprintten met 4 voor de dag- en ritzege, waarin uiteindelijk Madouas aan het langste eind trok. Skjelmose Jensen werd tweede en kroonde zich zo tot eindwinnaar.

Dolblije Skjelmose Jensen: "Ik sluit deze ronde af met ritzege en de leiderstrui"

Een tweede plaats in de slotetappe was voldoende voor Mattias Skjelmose Jensen om de 82e Ronde van Luxemburg op zijn naam te schrijven.

"Ik kon het gisteren al moeilijk geloven dat ik de tijdrit won", stelde de Deen na afloop. "Vandaag komt daar nog eens de eindzege in de Ronde van Luxemburg bij. Ik kan niet anders dan uiterst tevreden zijn met wat me overkomt in Luxemburg."

"Ik sluit deze Ronde van Luxemburg af met een ritzege en de gele trui. Schitterend."  

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag rit 5
1.  Valentin Madouas (Fra) 178,4 km in 4u36'08"
2. Mattias Skjelmose Jensen (Den) z.t.
3. Kévin Vauquelin (Fra) z.t.
4. Kevin Geniets (Lux) z.t.
5. Matteo Trentin (Ita) op 3"
Eindstand
1. Matias Skjelmose Jensen (Den) 17u43'29"
2. Kévin Vauquelin (Fra) op 5"
3. Valentin Madouas (Fra) 17"
4. Sjoerd Bax (Ned) 23"
5. Kevin Geniets (Lux) 31"
Ronde van Luxemburg (2.Pro)
        winnaar leider
rit 1 13/09 164 km Luxemburg - Luxemburg Madouas Madouas
rit 2 14/09 163 km Junglinster - Junglinster Trentin Madouas
rit 3 15/09 188 km Rosport - Diekirch Gate Madouas
rit 4 16/09 26,1 km Remich - Remich (ITT) Skjelmose Skjelmose
rit 5 17/09 178 km Mersch - Luxemburg Madouas Skjelmose