Spring naar de inhoud

De vloek van de regenboogtrui? Een overzicht van het pechjaar van Julian Alaphilippe

De vloek van de regenboogtrui? Een overzicht van het pechjaar van Julian Alaphilippe
 do 1 september 2022 11:56

Hoeveel pech kan je hebben? Dat moet wereldkampioen Julian Alaphilippe zich gisteren nog maar eens hebben afgevraagd. Alweer zat de Fransman in een ziekenwagen, alweer moest hij een ontgoocheling verwerken... 

1. Salto in de Strade Bianche

Had Julian Alaphilippe tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen al moeten merken dat er iets niet pluis was? Door ziekte miste de Fransman alvast de eerste teamstage met Quick Step-Alpha Vinyl tijdens zijn tweede jaar als wereldkampioen.

 

Toch stond de wereldkampioen begin maart als topfavoriet aan de start van de Strade Bianche. Logisch, de puncher won in 2019 al eens op het Italiaanse grind.

 

Maar een windstoot blies een groot deel van het peloton en de winstkansen van Alaphilippe omver. Hij bolde gehavend als 58e over de streep in Siena. "Er viel vandaag toch niet veel te beginnen tegen Pogacar", relativeerde hij.

2. Geen Milaan-Sanremo door griep

Een kans om de Strade Bianche door te spoelen kreeg de wereldkampioen niet. Hij hield een bronchitis over aan de Tirreno en moest verstek laten gaan voor Milaan-Sanremo. Zonde, Alaphilippe won La Primavera in 2019 en werd ook al eens 2e (2020) en 3e (2017).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

3. Zware val in Luik-Bastenaken-Luik

Na een opsteker met ritwinst in de Ronde van het Baskenland bleef ook op de Belgische wegen pech Julian Alaphilippe echter achtervolgen. 

 

De kopman van The Wolfpack was een van de slachtoffers van een massale valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. 

 

Alaphilippe lag in een berm diep langs de weg en was tegen een boomstronk gebotst. Het verdict was hard voor de wereldkampioen: twee gebroken ribben, een klaplong en een gebroken schouderblad

4. Geen Tour

Na een revalidatie van drie maanden kon Alaphilippe zich eind juni op het Franse kampioenschap weer vastklikken in de pedalen. Maar amper een week na zijn rentree aan de start staan van de Tour was mission impossible.

 

De Fransman, die in 2019, 2020 en 2021 de gele trui droeg, kon zijn regenboogtrui niet tonen aan zijn eigen volk. "Ik wou zelf niet aan de start staan als ik mijn beste niveau niet kon halen."

Gerelateerd:

5. Een coronabesmetting ontbrak nog

Achteraf verklaarde Alaphilippe dat het een correcte beslissing was om geen Tour te rijden.

 

Na een trainingskamp moest de Ronde van Wallonië Alaphilippe op weg zetten naar de Vuelta en het WK. En dat leek ook goed te lukken. De Fransman was meteen op de afspraak in de openingsetappe en toonde zich de sterkste op de Muur van Hoei.

 

Maar zijn geluk was van korte duur. Een coronabesmetting ontbrak nog op zijn medische bulletin van 2022 en het virus dwong Alaphilippe tot opgave voor de start van de 3e rit.

6. De val te veel in de Vuelta?

Als superluitenant van Remco Evenepoel kon Julian Alaphilippe in de Vuelta tevens ook zijn eigen najaarsdoel - het WK in Australië - voorbereiden.

 

De timing was krap, maar in zijn race tegen de klok boekte de Fransman elke dag progressie. Tot gisteren, want een domme schuiver maakte een einde aan zijn Spaanse trip.

 

Met zijn ontwrichte schouder - verdere onderzoeken moeten breukjes uitsluiten - lijkt het WK nu helemaal mission impossible geworden.