Uw gids voor het Europees Kampioenschap wielrennen in München

  Mis niets van het EK wielrennen bij Sporza!

  In München strijden de sprinters vanaf zondag voor de Europese kampioenentrui. Ons land vaardigt onder meer de Belgische kampioenen Tim Merlier en Kim de Baat af. Bij Sporza zit je op de eerste rij.

  Zo was het vorig jaar:

  In Trento was thuisrijder Sonny Colbrelli de grote favoriet. Maar het waren de Belgen die de koers hard maakten.

   

  Een alomtegenwoordige Victor Campenaerts en Ben Hermans rolden de rode loper uit voor de beslissende aanval van Remco Evenepoel op de voorlaatste beklimming. Enkel Cosnefroy en Colbrelli konden onze landgenoot volgen.

   

  Onder het slopende tempo van Evenepoel brak Cosnefroy op de slotklim. Colbrelli en Evenepoel doken met z'n tweeën de slotkilometer in en in de sprint stond geen maat op de Italiaan. Goed voor een 4e Italiaanse Europese titel op een rij.

  Bij de vrouwen stal de Nederlandse Ellen van Dijk de show met een knappe solo.

   

  Een elitegroepje met Van Vleuten, Vollering, Niewiadoma, Longo Borghini, Lippert en Reusser kwam wel nog even in haar nek hijgen.

  Maar door een gebrek aan samenwerking bij de achtervolgers werd het gaatje niet gedicht. Van Dijk haalde het uiteindelijk met 1'18" voorsprong op Lippert. Eerste Belgische was Lotte Kopecky op plek 14.

  Het programma:

  EK wielrennen 2022
  zondag 14/08 10.15 uur - 15.30 uur wegrit mannen
  woensdag 17/08 14 uur - 15.30 uur tijdrit vrouwen
    17.30 uur - 19 uur tijdrit mannen
  zondag 21/08 11.30 uur - 15 uur wegrit vrouwen

  Parcours:

  Voordat de mannen het lokale circuit in de wegrit aansnijden, krijgen ze eerst een lange aanloop voorgeschoteld met daarin 3 relatief korte beklimmingen: de Kesselberg, de Schloßberg en de Starnberg.

   

  Het stadscentrum van München vormt het decor voor het lokale circuit. Het rondje van 13 kilometer krijgen de mannen 5 keer voor de wielen geschoven. Vrij technisch en zo goed als vlak.

   

  Op de Odeonsplatz ligt na een race van 208 kilometer de aankomstlijn getrokken. Gaan de bloemen en de Europese kampioenentrui naar een sterke vluchter of naar een topsprinter? We zullen het zondag weten rond 15.30 uur.

   

  De vrouwen moeten het lokale circuit in München een week later 2 keer verteren. In hun 128,3 kilometer lange onderneming doemt 1 klim op en die ligt al vrij vroeg in de wedstrijd.

  Het profiel van de wegrit bij de mannen.

  Het profiel van de wegrit bij de vrouwen.

  Voor de tijdrit krijgen de mannen en de vrouwen identiek hetzelfde parcours van 24 kilometer voorgeschoteld.

   

  Na de start loopt het meteen omhoog. Dat bultje van 400 meter (7,4% gemiddeld) is meteen ook de enige klimpartij van de dag.

   

  Elke seconde zal tellen op het tijdritparcours in en rond Fürstenfeldbruck, een stadje 30 km ten westen van München.

  Het tijdritparcours van de mannen en de vrouwen.

  Deelnemers:

  Zoek niet naar Wout van Aert in München. De groene trui uit de voorbije Tour richt zich volledig op het WK in Australië (in de 2e helft van september).

   

  Grote kopman van de Belgische EK-ploeg is Tim Merlier. De Belgische kampioen krijgt in München een parcours op zijn maat en is op papier een van de snelste spurters van het peloton.

   

  Merlier zal in een massasprint moeten afrekenen met andere topsprinters zoals Fabio Jakobsen, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Sam Bennett en Alberto Dainese. Titelverdediger Sonny Colbrelli is niet bij door hartproblemen.

   

  Opvallend: wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna zou normaal enkel de wegrit rijden. Maar op de valreep besliste de Italiaanse wielerbond om Sobrero toch te vervangen door Ganna.

   

  Bij de vrouwen is de Nederlandse Lorena Wiebes de superfavoriete in de wegrit. Italië rekent op wereldkampioene Elisa Balsamo. In de Belgische selectie haakte kopvrouw Lotte Kopecky af met pijn in haar rug.

  Belgische selectie
  wegrit mannen tijdrit mannen wegrit vrouwen tijdrit vrouwen
  Dries De Bondt Rune Herregodts Sanne Cant Julie Van de Velde
  Aimé De Gendt   Kim de Baat  
  Rune Herregodts   Valerie Demey  
  Tim Merlier   Justine Ghekiere  
  Edward Theuns   Lone Meertens  
  Dries Van Gestel   Marthe Truyen  
  Bert Van Lerberghe   Jesse Vandenbulcke  
      Julie Van de Velde  

  Live op Sporza

  EK wielrennen live
  dag wedstrijd uur waar
  zondag 14 augustus wegrit mannen 10.15 u Eén en livestream
  woensdag 17 augustus tijdrit vrouwen 14 u Eén en livestream
  woensdag 17 augustus tijdrit mannen 17.30 u Eén/Canvas en livestream
  zondag 21 augustus wegrit vrouwen 11.30 u Eén/Canvas en livestream