Ga naar de inhoud

Edward Theuns ziet het zitten na verkenning EK-parcours: "Merlier is de sterkste sprinter"

De Belgische ploeg verkende vanmiddag het parcours.

Zondag staat de wegrit op het programma tijdens de Europese Kampioenschappen in München. Met Tim Merlier als speerpunt hoopt de Belgische ploeg op de overwinning. Edward Theuns heeft er alvast vertrouwen in  na de verkenning: "Tim maakt altijd kans als het op een massasprint eindigt."

De Belgische selectie verkende vanmiddag een groot deel van het parcours. Vooral het eerste gedeelte bleek toch iets zwaarder dan gedacht.

 

"De aanloop richting München is hier en daar toch pittig", constateerde Edward Theuns na de verkenning. "De zwaarste stukken liggen gelukkig wel ver van de finish, dus dat verandert niets aan ons plan."

 

"Ook veel andere landen hebben zich ingesteld op een massasprint. Hun selecties zijn daar ook veelal rond gebouwd. Je moet natuurlijk altijd oppassen voor verrassende wendingen, maar ik zie het wel gewoon een sprint worden."

Je moet altijd oppassen voor verrassende wendingen, maar ik zie het wel gewoon op een sprint uitdraaien.

Edward Theuns

Door de drukte in de binnenstad besloten de Belgen om het lokale rondje in München nog niet helemaal te verkennen. 


"Op basis van het deeltje dat we gezien hebben, lijkt het op een typisch stadsparcours met hier en daar wel wat bochten. Het zijn gelukkig meestal brede wegen dus ik denk dat het niet gevaarlijker zal zijn dan eender welke andere massasprint", analyseert Theuns.

Bekijk hier de laatste rechte lijn:

Belangrijke U-bocht

De laatste kilometers hebben de Belgen nog niet verkend. Nochtans ligt er op een kilometer van het einde nog een volledige U-bocht rond een imposante triomfboog. 


"Dat wordt inderdaad een cruciaal punt waar we goed gepositioneerd moeten zitten. We moeten de bocht morgen nog eens goed bekijken, maar tijdens de koers passeren we er ook een paar keer dus ik denk dat we hem tegen de aankomst wel zullen kennen."

De U-bocht in de slotfase draait rond deze indrukwekkende triomfboog.

Edward Theuns: "Merlier heeft altijd nog iets over in de laatste kilometer"

Theuns heeft vertrouwen in zijn kopman voor zondag: "Tim maakt altijd kans als het op een massasprint eindigt, zeker als het een lastige koers is geweest. Hij heeft altijd nog iets over in de laatste kilometer. Ik denk dat hij de sterkste sprinter van het pak is."


Met onder anderen Alexander Kristoff, Mads Pedersen, Arnaud Démare en vooral Fabio Jakobsen aan de start is de concurrentie nochtans niet van de poes. "Er zijn een aantal sterke blokken aanwezig, maar daar horen we zelf zeker bij."


"We moeten uitgaan van onze eigen sterkte. Ik hoop dat we als ploeg het verschil kunnen maken door Tim goed naar de laatste meters te brengen."


"Wie dan de laatste man wordt voor Merlier? Dat is nog niet besproken, maar Bert (Van Lerberghe) en Tim kennen elkaar goed dus ik denk dat het een goede optie is om hem de lead-out te laten doen", besluit de Gentenaar.

Edward Theuns: "We moeten van niemand schrik hebben"