Ga naar de inhoud

Nafi Thiam: "Heb nu wel zin in EK, maar ga komende seizoenen ook niet op het spel zetten"

 wo 20 juli 2022 10:16
Nafi Thiam
Nafi Thiam

Met goud op het WK in Eugene heeft Nafi Thiam haar grote doel van deze zomer waargemaakt. Of de tweevoudige wereldkampioene in de zevenkamp straks ook nog naar het EK trekt, is nog niet zeker. "We zullen zien", zegt Thiam, die ook met het wereldrecord in haar hoofd lijkt te zitten.

Nagenieten van haar wereldtitel deed Nafi Thiam dinsdag in het atletiekstadion in Eugene, waar ze onder meer toeschouwer was bij de finales van de 400 meter horden bij de mannen en het hoogspringen bij de vrouwen.

"De ambiance in het stadion was super. Het publiek is heel enthousiast en zorgt voor veel sfeer. Al was ik wel moe. Ik heb niet bijzonder veel geslapen. Na een vermoeiende zevenkamp heb ik altijd moeite om goed te slapen", vertelt Thiam aan onze man in Eugene.

 

Een dag eerder pakte ze in datzelfde stadion haar 2e WK-goud in de zevenkamp. "Ik besef al wel wat ik gepresteerd heb. De concurrentie was heel zwaar, maar ik ben trots dat ik het goud behaald heb", zegt Thiam.

Eugene was mijn grote doel dit seizoen en ik heb nog nooit twee zevenkampen in één maand tijd gedaan. We zullen zien.

Nafi Thiam over mogelijke EK-deelname

Door de coronapandemie is het een atypisch atletiekjaar, met volgend maand ook nog het EK in München. Hoe ziet de nabije toekomst eruit voor de tweevoudige wereldkampioene? "Ik blijf nog wel in Eugene tot het einde van het WK", verklapt Thiam, die nog niet zeker is of ze straks naar München trekt.

 

"Eugene was mijn grote doel dit seizoen en ik heb nog nooit twee zevenkampen in één maand tijd gedaan. Dat is bijzonder lastig op dit niveau. We zullen zien. Ik ga zeker mijn volgende seizoenen niet op het spel zetten om per se deel te nemen in München."

"Als ik een week voor het EK voel dat het niet gaat, dan ga ik ook niet. Ik wil niet aan een zevenkamp beginnen om halverwege te stoppen of erger: me te blesseren. Ik heb wel zin in het EK. Ik hou van competitie. Maar ik moet voorzichtig zijn met mijn lichaam, want de periode tussen het WK en het EK is erg kort."

Nafi Thiam
Nafi Thiam

"Punten interesseren me meer dan titels"

Nafi Thiam telt nu 2 wereldtitels en 2 olympische en 1 Europese titel in de zevenkamp. De 27-jarige Belgische zegt het niet met zoveel woorden, maar lijkt nu vooral nog te mikken op het wereldrecord.

Het persoonlijk record van Thiam is nu 7.013 punten. Alleen Carolina Kluft (7.032) en de legendarische Jackie Joyner-Kersee deden ooit beter. Joyner-Kersee, al sinds 1988 wereldrecordhoudster, overschreed 6 keer de kaap van de 7.000 punten en staat met 7.291 punten nog altijd op eenzame hoogte.

 

Alle persoonlijke records van Thiam opgeteld, is onze landgenote op papier goed voor een totaalscore van 7.277 punten. Dan is het wereldrecord niet meer zo veraf.

Met twee wereldtitels doe ik nu even goed als Joyner-Kersee, maar punten interesseren me meer dan titels. Ik hoop dat ik op dat vlak nog progressie kan boeken.

Nafi Thiam

"Met twee wereldtitels doe ik nu even goed als Joyner-Kersee, maar punten interesseren me meer dan titels. Ik hoop dat ik op dat vlak nog progressie kan boeken. Daar werk ik hard aan op de training", zegt Thiam.

 

"Maar goed, 2 wereldtitels en 2 olympische titels, dat is nog niet vaak gebeurd en het toont ook aan hoe moeilijk het is. Daar ben ik wel trots op."

 

"En op kampioenschappen wil je ook winnen, al was ik ook trots geweest als ik met hetzelfde puntenaantal (6.947 punten, haar op één na beste prestatie, red) 2e geworden was."

 

Thiam pakte in Eugene persoonlijke records op de 100m horden en de 800m. "Ik heb wat dingen veranderd op de training en het is dankbaar dat ik daar de vruchten van pluk. Dat ik nog progressie maak, blijft me motiveren."

Gerelateerd: