Ga naar de inhoud

Opschudding in de Tour: vastgelijmde klimaatactivisten brengen renners tot stilstand

 di 12 juli 2022 16:12

Voor één keer wacht de Tour de France wel. Door een protest van enkele vastgelijmde en - geketende klimaatactivisten kon de kopgroep onmogelijk verder rijden. De personen in kwestie hadden zich al zittend over de breedte van de weg verspreid en ontstaken ook Bengaals vuur.

Bekijk de beelden van de protestactie

Het is een fenomeen dat tegenwoordig wel vaker terugkeert bij grote sportevents: actievoerders die plots opduiken om maatschappelijke thema's aan te kaarten.

 

Nu ontsnapt ook de Tour er niet aan. Op ongeveer 35 kilometer van de meet kon de kopgroep onmogelijk verder rijden door enkele vastgelijmde en -geketende actievoerders. 

 

"We hebben nog 989 dagen over", viel er te lezen bij de klimaatactivisten.

Ze waren vastgeplakt aan het asfalt.

Philippe Gilbert

Ook toen het peloton enkele minuten later arriveerde was de kwestie nog niet opgelost. De wedstrijdjury neutraliseerde de wedstrijd en liet beide groepen met de genoteerde tijdsverschillen weer vertrekken.

 

"Het ging om een twintigtal activisten", vertelde Philippe Gilbert aan Maarten Vangramberen. "De politie heeft alle moeite van de wereld om ze van het asfalt te krijgen, omdat ze hun handen ingesmeerd hadden met lijm. Ze waren vastgeplakt aan het asfalt."

De actie in foto's

Gerelateerd: