Spring naar de inhoud

De wedergeboorte van David Goffin op Wimbledon: "Ommekeer dankzij team rond zich"

ATP klassement

ranking
naampunten
1
Jannik Sinner
11830
2
Alexander Zverev
7635
3
Carlos Alcaraz
7010
4
Taylor Fritz
5350
5
Daniil Medvedev
5030
6
Casper Ruud
4210
7
Novak Djokovic
3900
81
Alex De Minaur
3535
91
Andrey Rublev
3520
10
Grigor Dimitrov
3200
De wedergeboorte van David Goffin op Wimbledon: "Ommekeer dankzij team rond zich"
 di 5 juli 2022 06:37
David Goffin zit opnieuw goed in zijn vel.
David Goffin zit opnieuw goed in zijn vel.

Na een moeilijke periode die wellicht niet toevallig samenviel met de coronapandemie tennist David Goffin als herboren op Wimbledon. Dinsdag kan hij zich op het heilige gras plaatsen voor de halve finales. Sporza-tenniscommentator Dirk Gerlo analyseert de wedergeboorte van David Goffin.

Goffin klautert uit coronadal

Weten we eigenlijk nog wel hoe goed David Goffin wel presteerde vóór corona toesloeg? Neen? Oké dan. De bondigste samenvatting.

 

Vijftien finales en 6 titels op het ATP-circuit, 3 kwartfinales op de Grand Slams,  in Australië, Parijs en Wimbledon, negen 1/8e finales ook. Twee Davis Cup-finales die hij zelf mee afdwong.

 

Titelmatch op de ATP-finales waar hij het duo Nadal/Federer versloeg. Verder overwinningen tegen Djokovic, Murray, Medvedev, Tsonga, Wawrinka, Zverev, Thiem, Del Potro, Cilic, Kyrgios. Zes jaar top 20, hoogste klassement: 7e op de wereldranglijst.

 

Maar dan kwam dus corona. We schrijven februari 2020. Het tenniscircuit lag zoals de hele sportwereld een paar maanden stil. Pas in de late zomer hervatte - zonder publiek - het circuit mondjesmaat in Amerika, waar David Goffin nog de 1/8e finales bereikte.

 

Het eerste echte signaal dat het niet goed ging met Goffin, kwam kort daarna in een herfstig, regenachtig Parijs op Roland Garros. Goffin ging er meteen kansloos uit tegen de vinnige 19-jarige Jannik Sinner.

 Ook wij stelden ons vragen over de toekomst  van Goffin. Zou hij nog ooit het niveau van voor corona kunnen halen?

Dirk Gerlo

Hij sprak over motivatieproblemen, over een gebrek aan energie en focus, het heilige vuur dat niet brandde om matchen binnen te halen. Goffin had het over de onrust in zijn hoofd, de onzekerheid over de resultaten van elke coronatest, niet alleen voor hem, maar ook voor zijn entourage. En kort na Parijs testte Goffin positief: einde seizoen.


En dan kwam 2021, het enige jaar in zijn carrière waarin David Goffin meer matchen verloor dan hij er won. Op de Grand Slams ging het helemaal mis, 3 keer eerste ronde, geen Wimbledon door blessure. Hervatten in Amerika, maar dan problemen met de knie en na de US Open einde seizoen want opnieuw geblesseerd. Het vertrouwen was helemaal zoek.


En dus lazen we over het naderende einde van de carrière. Ook wij stelden ons vragen over de toekomst van Goffin. Zou hij nog ooit het niveau van voor corona kunnen halen? Zou hij mentaal nog weerbaar genoeg zijn voor een plaatsje aan de top? Zou hij geen hulp moeten zoeken om weer de juiste weg in te slaan?


Dit jaar, met corona nog wel aanwezig maar minder dominant, klautert Goffin na een nog aarzelende start uit het dal. De titel in Marrakesh met overwinningen tegen een handvol gravelspecialisten, met Zizou Bergs cruciaal in de Davis Cup-overwinning uit in Finland, vanuit de kwalificaties naar een beklijvend duel met Rafael Nadal in Madrid, 3e ronde op Roland Garros en nu kwartfinale in Wimbledon.

De ommekeer: het team

Cruciaal voor het goed functioneren van David Goffin is zijn team. En daar was het eigenlijk in 2020  beetje bij beetje fout beginnen te gaan. De Zweedse topcoach Thomas Johansson die Goffin eerst naar de top 10 had begeleid, oordeelde dat David Goffin gewoon blij moest zijn dat hij in coronatijden zijn beroep kon uitoefenen.


Dus: geen gezeur over maskers, quarantaines, PCR-testen, het missen van sociaal contact, eten op de kamer tijdens het toernooi. Tennissen dus. En Johansson ventileerde zijn mening in de media.

 

Zeker na Parijs voelde je dat de samenwerking zou eindigen. In november kwam het bericht van de scheiding, even later werd ex-tennisser Germain Gigounon de nieuwe coach.

David heeft echt wel afgezien tijdens corona. De restricties hebben het voor hem heel moeilijk gemaakt.

Johan Van Herck

Johan Van Herck, de coach van ons nationale vrouwen- en mannenteam, kent David Goffin al van in het begin van zijn carrière en weet dat elke vogel zingt zoals hij gebekt is.

 

Hij weet dat Goffin enerzijds vertrouwen geeft, maar anderzijds ook vertrouwen nodig heeft: "Ik vind dat een coach zijn spelers niet mag afvallen in het publiek, dat doe je nooit", zegt Van Herck.

 

"Je moet een speler vertrouwen geven. Bij David heb je geen succes als je negatief bent. Alles moet kloppen. David heeft echt wel afgezien tijdens corona. De restricties hebben het voor hem heel moeilijk gemaakt. Hij heeft ook met de blessures en corona afgezien om weer fit te geraken."

Rust in het hoofd en opnieuw een topatleet

En dus heeft David Goffin veel baat bij de samenwerking met de "technische" leden van zijn team: psycholoog Ugo Blairon, fitnesscoach Fabien Bertrand en coach Germain Gigounon. 


Opvallend nog en zeker niet onbelangrijk: de voorbije weken zagen we ook weer meer papa Michel in de spelersbox  opduiken, naast Stéphanie Tuccitto, de vrouw van Goffin.


Psycholoog Ugo Blairon heeft voor meer rust gezorgd in het hoofd. Fitnesscoach Fabien Bertrand heeft van Goffin, die door blessures en corona een gebrek aan matchritme had, weer een echte topatleet gemaakt. Het viel op tijdens de wedstrijd tegen Frances Tiafoe dat Goffin er na ruim 4,5 uur nog in slaagde achter elke bal te lopen en op te slaan tegen meer dan 200 kilometer per uur. Dat doe je niet zomaar.

Germain Gigounon heeft potentieel als coach. Hij heeft er voor gezorgd dat Goffin weer een goed gevoel heeft op de baan.

Johan Van Herck

En Germain Gigounon, vroeger als speler al bezeten van tennis, heeft Goffin niet meer moeten leren tennissen natuurlijk. "De nieuwe stijl van coaching vergt altijd wat tijd", weet Johan Van Herck. "Maar Goffin heeft zijn vriend Germain dat vertrouwen gegeven."


"Germain heeft potentieel als coach. Hij heeft er voor gezorgd dat Goffin weer een goed gevoel heeft op de baan. Je ziet dat het klikt. David heeft een soort tennis gebaseerd op gevoel, op intuïtie. Hij speelt goed als hij kan focussen op zichzelf. Als hij niet goed tennist, dan ligt zijn focus bij de tegenstander en dat is fout, dat neemt een pak van zijn mogelijkheden weg."


"David durft de rally weer aan te gaan. De manier waarop hij in de slotfase van de 5e set breakpunten op een geweldige manier weg serveert, zegt alles over het vertrouwen."

"Norrie zal de druk van de natie op zijn schouders voelen"

En straks is de Brit Cameron Norrie dus de tegenstander in de kwartfinale. Norrie is bezig aan het sterkste seizoen in zijn carrière met al 2 titels in Delray Beach en Lyon en een verloren finale in Acapulco, een 12e plaats op de wereldranglijst ook.


Hij zal de toeschouwers op Court One achter hem weten staan. Maar hij zal natuurlijk ook de druk van de natie op zijn schouders voelen en daarmee moeten omgaan.


Van Herck: "David kan qua niveau nog een paar stappen zetten. In 2017, op de Masters, tegen Federer en Nadal en daarna in de finale van de Davis Cup was hij absoluut top. Maar hij benadert dat niveau. Hij serveert en retourneert goed, hij kan het hoge tempo aan. Een David in bloedvorm is zeker niet kansloos."

Dirk Gerlo

Gerelateerd: