Ga naar de inhoud

Red Flames oefenen morgen tegen EK-organisator Engeland, coach Serneels: "Al proeven van EK-sfeer"

 wo 15 juni 2022 13:59
België speelt op 10 juli zijn eerste EK-duel, tegen IJsland.
Ives Serneels telt af naar het EK: nog 4 oefenmatchen en op 6 juli volgt de afreis naar Engeland.

Op 6 juli begint het EK voetbal voor vrouwen in Engeland. De Red Flames reizen straks al een eerste keer naar Engeland, waar ze morgen in Wolverhampton een oefenmatch spelen tegen het gastland. Coach Ives Serneels kijkt om meerdere redenen uit naar het duel.

"Allereerst zullen we er proeven van de EK-sfeer", zegt Serneels daags voor de eerste van vier oefenduels. "Daarnaast is er de kwaliteit van de tegenstander, we ontmoeten een van de favorieten voor het EK." Engeland staat achtste op de FIFA-ranking. België 20e.

"En na een maand werken willen we zien waar we staan. Engeland komt voor ons in actie (op het EK) en heeft dus 4 à 5 dagen voorsprong in de voorbereiding."

De Flames begonnen die voorbereiding met een ruime groep van 33, vandaag blijven er nog 28 over. Isabelle Iliano viel begin juni geblesseerd uit, vandaag liet Serneels met Jarne Teulings, Shari Van Belle, Marie Detruyer en Zenia Mertens nog 4 namen vertrekken.

"Het is een sportieve keuze", legt Serneels uit. "Voor sommigen zijn er alternatieven voor hun positie. Ik moest ook rekening houden met de typeploegen, hoe we zullen spelen op het EK. Zo waren we bijvoorbeeld vaak dominant in de kwalificaties, maar zal het hier misschien anders zijn ..."

Cayman sloot pas vandaag aan bij de groep, zij speelt morgen niet.

Ives Serneels

Op 10 juli openen de Flames hun EK tegen IJsland. De coach denkt niet dat zijn opstelling van morgenavond tegen Engeland dezelfde zal zijn. "Elke speelster zit in een andere fase van de voorbereiding. Janice Cayman sloot vandaag aan bij de groep en zal morgen niet spelen."

"Sommige speelsters sukkelen met kleine kwaaltjes, niets ergs, maar we nemen geen risico's. We zullen speeltijd geven aan de meisjes die de minuten op dit moment kunnen gebruiken."

Vanhaevermaet: "Engeland is een goede waardemeter"

Voor Justine Vanhaevermaet wordt de match van morgen iets speciaals: zij is de enige Red Flame die actief is in Engeland, bij Reading. "We spelen in Engeland net voor het EK. De sfeer wordt speciaal. Ik kijk ernaar uit", vertelt de 30-jarige middenveldster.

"Engeland is een heel sterke ploeg met veel speelsters van internationaal niveau", weet Vanhaevermaet, die sukkelt met een lichte hinder aan haar achillespees, maar toch present tekende op training.

"Het wordt een goede waardemeter. Het zal ons een voorsmaakje geven van wat er te wachten staat op het EK, waar veel topploegen zullen zijn. En we zullen al wat van de EK-sfeer kunnen opsnuiven."

Net als bondscoach Ives Serneels vindt ook Vanhaevermaet Engeland een van de favorieten: "Er zijn nog anderen, maar Engeland hoort erbij. De Engelse media voeren de druk trouwens op."

De Flames werden vandaag van 32 naar 28 herleid. Maandag maakt de coach zijn definitieve selectie van 23 bekend. "Er hing gisteren al wat spanning omdat de vermindering van 32 naar 28 er zat aan te komen. Sommige speelsters twijfelden. Maar de beslissing ligt bij de coach."

Gerelateerd: