Ga naar de inhoud

Aster Nzeyimana: "Ik bewonder Kompany, want hij heeft niet voor de makkelijkste weg gekozen"

 di 14 juni 2022 18:04
Kompany
"De keuze voor Burnley is ook een keuze voor zijn familie."

Vinent Kompany is na 3 seizoenen bij Anderlecht weer teruggevlogen naar het land waar hij zijn grootste successen heeft beleefd. Maar net als bij paars-wit komt Kompany bij Burnley niet in een gespreid bedje terecht, weet Sporza-journalist Aster Nzeyimana.

De aanstelling van Vincent Kompany zat al een tijdje in de pijplijn, maar het zou wat langer geduurd hebben omdat het post-Brexit een stuk lastiger is om een werkvergunning te krijgen in Engeland.

 

Er zijn al trainers geweest die geen werkvergunning gekregen hebben, maar een levende legende als Kompany werd uiteraard wel toegelaten.

Burnley is onder de nieuwe Amerikaanse eigenaars niet langer de charmante club waar voetbalcultuur boven geldgewin staat.

Aster Nzeyimana

Werken in financieel moeilijke omstandigheden, net zoals bij Anderlecht

Waar komt Kompany terecht? Wel, Burnley is een heel gezellige en mooie club uit het noordwesten van Engeland, op een uurtje van Manchester. Het is prachtig gelegen in de heuvels, maar het is ook wel een industriestad waar de tijd toch wat is blijven stilstaan.

 

Voor een liefhebber van het Engelse voetbal is het een geweldige plek om naartoe te gaan. Alleen heeft Burnley geen goed seizoen achter de rug.

 

Burnley was een club die jaren boven zijn gewicht heeft gebokst om in de Premier League te kunnen blijven. Historisch gezien, maar ook qua fans en financiën heeft de club niet echt een plaats in de Premier League, maar het is daar wel 6 jaar op een rij gebleven.

 

Dat heeft het te danken aan goed beleid en het geloof in één man: Sean Dyche. En die moet Kompany nu opvolgen.

 

Sinds kort is Burnley wel niet langer die charmante club waar de voetbalcultuur boven het geldgewin staat. Ze is in handen gevallen van Amerikanen die andere ambities met de club hebben.

 

Die hebben hiervoor wel gegokt op een verlengd verblijf in de Premier League. Ze hebben zelfs een lening afgesloten om de club te kunnen kopen.

 

Maar nu Burnley gezakt is, dreigt de club in financieel zwaar weer te belanden, zeker als ze niet meteen kunnen promoveren.

Kompany
Vincent Kompany zal bij Burnley opnieuw heel wat obstakels moeten overwinnen.

Kompany krijgt de sleutels, maar hij zal weer moeten bouwen

Er zit dus druk op de ketel voor Vincent Kompany. Ik bewonder zijn durf, want hij heeft niet voor de makkelijkste weg gekozen. Er was ook interesse van veel aantrekkelijkere clubs uit Duitsland en Frankrijk, waar hij zijn visie op het voetbal ook makkelijker op de mat zou kunnen leggen.

 

Maar de keuze voor Burnley is ook een keuze voor zijn familie. Kompany's vrouw Carla komt uit Manchester. Ik denk dat hij daar straks ook zal gaan wonen.

 

Kompany is een man van vele talenten en hij zal ook een grenzeloos geloof in zijn kunnen hebben. Maar als hij tegen Nieuwjaar pas 10e zou staan, zou het toch ook kunnen wankelen voor hem. Zijn reputatie in Engeland kan dan een flinke deuk krijgen.

 

Kompany krijgt wel de sleutels van de club in handen. Burnley heeft een oude kern, met heel veel Britse spelers die de club geweldig gediend hebben. Maar deze bladzijde zal omgedraaid worden.

 

Kompany moet de club echt heropbouwen. Op die manier lijkt het wat op de uitdagingen bij Anderlecht. Het is opvallend dat hij in zijn prille voetbalcarrière 2 keer voor een soortgelijk project heeft gekozen.

 

Maar, als het allemaal wél goed uitdraait en hij kan promoveren naar de Premier League, dan heeft Kompany zijn naam als coach in Engeland in één klap gemaakt.

 

Aster Nzeyimana

Gerelateerd: