Ga naar de inhoud

Tom Pidcock moet heel diep gaan om zijn 2e Wereldbeker mountainbike van het seizoen te winnen

 zo 15 mei 2022 16:54

Ook voor de derde Wereldbeker van het seizoen was het uitkijken naar de prestatie van Tom Pidcock. Zou de Brit er net als in Albstadt een indrukwekkende race van maken? Of liep het in Tsjechië toch iets minder vlot? 

Het parcours in Nove Mesto was in elk geval technisch en loodzwaar. In het eerste deel van de race was het stof vreten bij wisselende posities. Een onemanshow zoals in Albstadt? Daar durfde Tom Pidcock zich duidelijk niet aan te wagen.

 

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde had een kopgroep van 5 zich duidelijk afgescheiden: Dascalu, Cooper, Flückiger, Hatherly en Pidock. Geen Nino Schurter, hoor ik u denken? Neen. De Zwitser maakte een enorm sterke indruk, maar werd

teruggeslagen door een lekke achterband.

 

De achterstand van Schurter liep op tot een dikke minuut. Over en out? Helemaal niet. Beetje bij beetje dichtte Schurter het gat op de kopgroep en bij het ingaan van de laatste ronde kon hij weer aansluiten. Een straffe prestatie.

 

Op de allerlaatste klim plaatste de Roemeen Dascalu zijn beslissende aanval. Pidcock snakte naar adem, maar kon net aanpikken. Schurter betaalde op dat moment de prijs voor zijn remonte. 

 

In de laatste hectometers van de race moest Pidcock zijn tenen uitkuisen om in het wiel van Dascalu te blijven. Maar dat lukte en op de hellende asfaltstrook ging hij erop en erover. Pidcock won voor Dascalu. Nino Schurter werd derde. 

 

De Belgen dan: Pierre De Froidmont werd 13e, Jens Schuermans 16e. 

Pidcock: "Ik had een vreemd gevoel vandaag"

Pidcock: "Ik had een vreemd gevoel vandaag. Ik kon wel tempo maken, maar ik had niet de kracht om het verschil te maken. Daarnaast had ik ook nog wat mechanische problemen. Maar ik wist dat als ik kon aanpikken bij Dascalu, dat ik er dan over kon in de laatste meters."