Serviër Nikola Jokic volgt zichzelf op als MVP van reguliere seizoen

 do 12 mei 2022 09:15

De Serviër Nikola Jokic is voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste speler (MVP) van het reguliere seizoen in de NBA. De sterkhouder van de Denver Nuggets werd door 65 van de 100 stemgerechtigde journalisten op de eerste plaats gezet.

De 27-jarige Nikola Jokic was in de reguliere competitie goed voor gemiddeld 27,1 punten,  13,8 rebounds en 7,9 assists per wedstrijd. Daarmee verbeterde hij zijn statistieken nog in vergelijking met vorig seizoen. 

 

Jokic is de dertiende speler in de NBA-geschiedenis die zichzelf opvolgt als MVP. Hij vervoegt een select gezelschap met grote namen als Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Moses Malone, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Tim Duncan, Steve Nash, LeBron James, Stephen Curry en Giannis Antetokounmpo.

 

Net zoals vorig jaar kreeg Jokic de voorkeur op de Kameroener Joel Embiid (Philadelphia). De Griek Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), winnaar in 2019 en 2020, eindigde als derde.

 

"In het gezelschap mogen verkeren van Bill (Russell) en al die andere mannen die geschiedenis hebben geschreven in deze competitie en deze sport... Dat zegt veel. Het betekent heel veel voor mij", reageerde Jokic.

 

De imposante center (2m11 en 128 kg) werd in 2014 gedraft door Denver. Intussen is hij er uitgegroeid tot een superster en volgens Amerikaanse media onderhandelt Jokic momenteel over een nieuw contract voor vijf jaar dat hem ruim 240 miljoen dollar zou opleveren. Dat zou een nieuw record zijn in de NBA.

 

Denver eindigde als zesde in de Eastern Conference en ging er daarna, verzwakt door blessures van meerdere spelers, in de eerste ronde van de play-offs uit tegen Golden State (4-1). 

Voor het eerste geen enkele Amerikaan in top drie

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de verkiezing van de MVP dat de top drie geen enkele Amerikaan telt: Jokic (Servië), Embiid (Kameroen) en Antetokounmpo (Griekenland). 

Met Luka Doncic als vijfde staan er voor het eerst zelfs vier niet-Amerikanen in de top vijf. De nummer vier in de verkiezing was Devin Booker, een Amerikaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: