Giro-start in Hongarije: "Ik heb 3 keer goulash gegeten. Echt lekker!"

  Na drie dagen in Hongarije trekt het Giropeloton, vandaag op de rustdag, naar Sicilië. Morgen staat de eerste rit op Italiaanse bodem, op de flanken van de Etna,  op het programma. Wij vroegen aan Renaat Schotte, onze man in de Giro, of de Hongaarse driedaagse smaakt naar meer. 

  "Gouden periode voor Hongaarse wielerliefhebber"

  Voor Renaat Schotte was de passage in Hongarije zeker voor herhaling vatbaar
  "Er was vooraf wat twijfel over het enthousiasme van de Hongaren, maar die hebben dat grandioos weggevaagd." 

   

  "De hoofdstad Boedapest liep storm voor de tijdrit en tijdens de twee ritten in lijn zag ik eigenlijk hetzelfde verhaal: alle hens aan dek en veel enthousiasme. Niet alleen voor die paar Hongaren in koers maar in het algemeen voor alle renners en uiteraard de klassementsmannen."

  Ik zag volksfeesttoestanden, spinsessies met 10-tallen mensen langs het parcours

  Renaat Schotte

  Het was voor Renaat duidelijk te zien dat het publiek wist waar de klepel hing en dat iedereen die van dicht of ver met de koers begaan was op het parcours aanwezig was. "Voor de  Hongaarse wielerliefhebber is het echt wel een gouden periode."


  "Ik zag volksfeesttoestanden, spinsessies met 10-tallen mensen langs het parcours. Goeie promotie voor het wielrennen in Hongarije, waar ze trouwens meteen kunnen op voortbouwen met de Ronde Van Hongarije die woensdag start."

  "Spijtig dat ik altijd zo vroeg in mijn bed moest"

  Vooraf werd gevreesd dat het Hongaarse regime de Giro zou misbruiken om z'n imago op te poetsen, het zogenaamde sportswashing.  Maar dat heeft onze wielerman niet gezien.

   

  "We hebben Viktor Orban niet gezien. Voor het progressieve Boedapest - waar

  ze trouwens niet echt op de populistische premier stemmen - was het echt pure
  citymarketing."

   

  Boedapest heeft een heel positieve indruk nagelaten op Schotte. "Ik zag een heel grote levenslust bij de mensen ondanks de lagere levensstandaard. Het is de ideale citytrip voor jonge mensen!"

   

  "Ik heb een paar keer laat rondgelopen en gezien dat er een bruisend nachtleven heerst. Spijtig dat ik altijd zo vroeg in mijn bed moest, want de ruin-bars zagen er echt wel aanlokkelijk uit. En, ik heb 3 keer goulash gegeten: echt lekker!"

  "Ze rijden hier als gekken!"

  "Ik heb gemerkt dat de Hongaarse politie weinig van de koers kent",  lacht Renaat, als we polsen naar wat hem geërgerd heeft in Hongarije. "Ze komen heel stug over en een sticker op de auto of een accreditatie van een wielerwedstrijd die voorbijkomt, betekent voor hen niet echt veel." 

   

  "Ze spreken ook amper een woord Engels, dus de communicatie was soms heel moeilijk. De pers werd normaal behandeld. Het was in mijn ogen eerder een typisch Oost-Europese politiestijl."

  Ik heb gemerkt dat de Hongaarse politie weinig van de koers kent

  Renaat Schotte

  Wat onze wielerman vooral opviel was het verkeer. "Ze rijden hier als gekken! Dagelijks zie je hier manoeuvres die bij ons op veel wenkbrauwengefrons zouden onthaald worden. Hier is het bon ton om toch wel wat rodeogedrag tentoon te spreiden in het verkeer."


  Ook het wegennet, dat voor de koers wel belangrijk is, was af en toe wel wat op het randje. Maar overal zijn wegenwerken bezig om daar iets aan te doen. "Binnen 5 jaar zal dat er volledig anders uit zien. Ook in de steden is de grandeur van het  Habsburgse verleden aanwezig, maar het kan wel wat oplapwerk gebruiken." 

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBoedapest - Visegrád195 kmvan der Poelvan der Poel
  2individuele tijdritBoedapest - Boedapest9.2 kmYatesvan der Poel
  3wegwedstrijdKaposvár - Balatonfüred201 kmCavendishvan der Poel
  4wegwedstrijdsemi bergetappeAvola - Etna172 kmKämnaLópez
  5