Ga naar de inhoud

"Het meest succesvolle EK judo voor België sinds 2003"

 zo 1 mei 2022 09:07

België zal het EK judo meer dan waarschijnlijk afsluiten met 4 medailles, de grootste medailleoogst in bijna 20 jaar. "En dan was Toma Nikiforov er nog niet bij", zegt commentator Marc Willems.

3 keer brons (Jorre Verstraeten, Mina Libeer en Sami Chouchi) en 1 keer zilver (Matthias Casse): dat is de Belgische balans na 2 van de 3 dagen op het EK judo.

 

"Van de 6 judoka's die al in actie kwamen, hebben er 4 een medaille veroverd. Het is van 2003 geleden dat België het zo goed gedaan, heeft."

 

Een sterke prestatie in de breedte dus. "En dan kon uittredend Europees kampioen Toma Nikiforov nog niet meedoen vanwege een blessure. Dat was nog een medaillekandidaat erbij geweest."

 

Een Europese titel zat er deze keer niet in. Matthias Casse botste in de finale op de Georgiër Grigalasjvili. "Maar hij stond toch maar weer in de finale!"

 

"Casse overtuigde misschien niet in de eerste ronden, maar dat is eenvoudig te verklaren omdat zijn tegenstanders verdedigend beginnen tegen hem en zo constant bestraffingen oplopen. Zo krijg je de indruk dat hij niet imponeerde."

 

Casse werd voor het eerst op een groot toernooi bijgestaan door Damiano Martinuzzi, de vervanger van Mark van der Ham. "Van der Ham coachte Casse al sinds de junioren. Het is evident dat dit aanpassen is."

 

"Maar Casse verstopte zich hier niet achter. Hij wijt het verlies in de finale niet aan die nieuwe samenwerking, ook al zie je dat er nog tijd nodig is om ingespeeld te geraken op zijn nieuwe coach."

 

Marc Willems vindt het overdreven om dit verlies een grote teleurstelling te noemen. "Die Grigarasjvili is een steengoede, aanvallende judoka. Hij heeft zeker niet tegen een nobody verloren."

Veel tegenstanders beginnen verdedigend tegen Casse. Zo krijg je de indruk dat hij niet imponeert.

Marc Willems

EK van Ndao na 24 seconden gedaan

Op de slotdag komt met Yves Ndao nog één Belg in actie. "Een kolos, maar wel eentje met weinig ervaring op het hoogste niveau. Bovendien komt hij meteen uit tegen een wereldtopper. Een 5e medaille voor België zou een mirakel zijn."

 

Het bleken profetische woorden te zijn van onze commentator, want na amper 24 seconden zat het EK van Ndao er al op. Hij verloor in de tweede ronde kansloos van de voormalig vicewereldkampioen Ushangi Kokauri uit Azerbeidzjan met ippon.

Belgen op het EK judo 2022

mannen
-60 kg Jorre Verstraeten brons
-81 kg Matthias Casse zilver
  Sami Chouchi brons
+100 kg Yves Ndao out in R2
vrouwen
-48 kg Ellen Salens out in R2
-57 kg Mina Libeer brons
-70 kg Gabriella Willems out in R2
Gerelateerd: