Ga naar de inhoud

Sportcardioloog: "Bij gewone stervelingen maakt op 90% presteren geen verschil, bij Van Aert wel"

 zo 17 april 2022 09:33

Wout van Aert zag door een coronabesmetting zijn voorjaar verstoord, maar de Belgische kampioen staat vandaag wel aan de start van Parijs-Roubaix. De medische staf van Jumbo-Visma zette daarvoor het licht op groen. Zijn er dan geen risico's aan sporten na een coronabesmetting? "Het is geen virus dat specifiek het hart teistert", zegt cardioloog Lieven Herbots.

Wout van Aert staat niet gewoon aan de start in de Hel van het Noorden, hij wordt ook meteen gezien als een van de kanshebbers. Zal hij echt al opnieuw het onderste uit de kan kunnen halen?  "Dat is koffiedik kijken", zegt Lieven Herbots, een cardioloog, die ook het hart van profrenners screent. 

 

"Elke virale infectie, corona, maar ook een verkoudheid of griep, activeert het immuunsysteem en dat kost krachten. Gedurende 10 of 12 dagen daarna is de prestatie zeker minder en is je trainingsschema verstoord."

 

"Het blijft moeilijk te voorspellen. Voor een gewone sterveling zoals u en ik valt het niet op als we maar op 90 procent kunnen presteren, maar voor een wielergod zoals Van Aert betekent dat het verschil tussen de finale rijden in Parijs-Roubaix en moeite hebben in het peloton."

"Het coronavirus teistert niet specifiek het hart"

Heeft corona in het algemeen een effect op het hart? "Het coronavirus is een virus dat niet specifiek het hart teistert. Corona is wel aanwezig in het hart, zoals in het volledige lichaam, maar het tast het hart niet echt aan."

 

"We schatten dat ongeveer 1 tot 2 procent van de mensen effectief een virale ontsteking van de hartspier krijgen door corona. Dat weten we uit scans die we uitvoeren. Er zijn andere virussen die het hart veel meer teisteren."


Maar er blijft toch een risico? Dat werd recent nog aangetoond door het incident met Sonny Colbrelli. "We zijn als artsen op zoek naar de reden waarom jonge renners plots sterven. We doen onderzoek."

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij de plotse dood van renners. Zo is er zeker een genetische factor. Het gebeurt altijd bij mannen.

"Al die renners zijn heel goed gescreend en nagekeken. Dat gebeurt typisch in het tussenseizoen in november of december. Colbrelli zal zeker ook nagekeken zijn, maar in maart doet hij een plotse dood. Want dat was het. Hij is wel degelijk gereanimeerd aan de aankomst. Het is een beetje het verhaal van Christian Eriksen. De vraag is: hoe komt het dat een gezonde renner op enkele maanden tijd zoiets tegenkomt?"


"Er zijn een aantal factoren die meespelen. Zo is er zeker een genetische factor. Het gebeurt bijvoorbeeld nooit bij vrouwen, het zijn altijd mannen. Wij denken dat onze Vlaamse renners het meeste risico lopen, maar de frequentie ligt nog hoger bij jonge Amerikaanse basketbalspelers die nog geen prof zijn."


"Naast die genetische factor vermoeden we dat er ook een trigger is. Colbrelli had bijvoorbeeld ook bronchitis in de weken ervoor. Blijven sporten en trainen tijdens een infectie kan leiden tot littekenweefsel en dat geeft aanleiding tot ritmestoornissen en plotse dood."

Sonny Colbrelli

"Een banale virale infectie kan maanden aanslepen"

Het advies van de cardioloog is duidelijk. "Na een besmetting met corona moet je het 10 tot 12 dagen rustig aan doen. Van Aert zal dat zeker gedaan hebben en de artsen van Jumbo-Visma zijn uitstekend. Zijn risico zal beperkt zijn uiteraard."

 

"Die boodschap om niet te sporten en te trainen tijdens een virale infectie, is steeds beter gekend. Vaak zie ik ook nog mensen die maanden nadien nog klagen over uitgeputheid. En daar geef ik vaak het voorbeeld van Justine Henin. In het voorjaar van 2004 had ze klierkoorts en daardoor heeft ze een heel jaar eigenlijk niet op niveau kunnen trainen. Een banale virale infectie kan maanden aanslepen."

Gerelateerd: