Ga naar de inhoud

Rode Duivels spelen na 16 jaar nog eens in Anderlecht... en dat brengt gemengde gevoelens naar boven

 di 29 maart 2022 06:55
" "
De ploeg die in 2006 tegen Kazachstan speelde in het toenmalige Constant Vanden Stockstadion.

Terug van weggeweest. Voor het eerst sinds 2006 spelen de Rode Duivels vanavond nog eens een wedstrijd in het stadion van Anderlecht. Een van de laatste bezoekjes brengt nare herinneringen naar boven, maar voor velen wordt het toch vooral thuiskomen.

Een publiekstreffer is een oefenduel tegen Burkina Faso niet. Zeker niet zonder de grootste vedetten van de Rode Duivels. En dus houdt ook het Koning Boudewijnstadion uitzonderlijk de deuren gesloten. Onze nationale ploeg speelt vandaag in het Lotto Park van Anderlecht.

 

Het stadion met 21.500 zitjes - veel minder dan de 50.000 van de Heizel - is gezelliger bij een lagere opkomst. De nabijheid van het oefencentrum in Tubeke is eveneens een groot pluspunt.

 

Daarnaast was het al opvallend lang geleden dat de nationale ploeg nog eens neerstreek in Anderlecht. 2006 om precies te zijn. In de tussentijd passeerden de Rode Duivels wel in onder meer Leuven, Gent, Brugge, Genk en Luik.

 

De laatste doortocht in Anderlecht vond plaats op 11 oktober 2006. De Duivels klopten toen Azerbeidzjan met 3-0, maar de enige andere partij in het Astridpark deze eeuw - enkele weken eerder - brengt minder fijne herinneringen naar boven.

 

In het toenmalige Constant Vanden Stockstadion begonnen de Duivels aan de kwalificatiecampagne voor het EK 2008 met een harde valse noot.

 

Tegen het nietige Kazachstan kwam België niet verder dan 0-0. Dat bondscoach René Vandereycken met zes verdedigers aan de aftrap kwam, leverde hem bijzonder veel kritiek op. Tot overmaat van ramp blesseerde "thuisspeler" Vincent Kompany zich na ruim een halfuur ook nog eens aan zijn adductoren bij een schot op doel.

 

Een zwarte pagina in onze voetbalgeschiedenis.

De basiself van de Rode Duivels tegen Kazachstan

 

Stijn Stijnen, Vincent Kompany (38' Stein Huysegems), Daniel Van Buyten, Jelle Van Damme (60' Luigi Pieroni), Thomas Vermaelen, Carl Hoefkens (74'), Timmy Simons, Karel Geraerts, Mousa Dembélé, Bart Goor, Thomas Buffel.

Veel spelers komen thuis

Ach, voor de meeste spelers van de huidige selectie is de match van Kazachstan niet meer dan een vage herinnering aan mindere tijden.

 

Voor velen staat Anderlecht gelijk met thuiskomen. Van de huidige selectie hebben maar liefst 15 van de 26 spelers een verleden bij paars-wit. Was Jérémy Doku niet geblesseerd vertrokken, waren het er zelfs 16 geweest. En ook Thomas Foket trainde ook mee op Neerpede. Het lijstje?

Batshuayi, Bornauw, Denayer, Dendoncker, Faes, Januzaj, Kaminski, Mangala, Roef, Saelemaekers, Lokonga, Sels, Tielemans, Van der Heyden, Verschaeren.

Van de groep met paars-wit bloed kwamen er wel maar 9 ooit in actie voor de A-ploeg. Denayer, Faes, Januzaj, Mangala en Van der Heyden verdedigden de kleuren enkel in de jeugd.

Tielemans en Dendoncker.