Ga naar de inhoud

Lorin Parys verlaat N-VA en wordt CEO bij Pro League: "Van hoofdzaak naar bijzaak"

 ma 28 maart 2022 14:39

N-VA'er Lorin Parys stapt uit de nationale politiek en wordt CEO van de Pro League. Hij is sinds 2014 Vlaams parlementslid voor N-VA en sinds 2018 is hij ook ondervoorzitter. De kandidatuur van Parys werd vandaag goedgekeurd. "Het is mijn ambitie om voetbal te doen groeien als sport, als maatschappelijke motor en als economische sector."

In januari kregen Vincent Mannaert (Club Brugge) en Wouter Vandenhaute (Anderlecht) een mandaat om de Pro League, de vereniging van profvoetbalclubs in België, tijdelijk te leiden na het vertrek van Pierre François.

 

Ze engageerden zich toen om op zoek te gaan naar een nieuwe voorzitter. Belangrijke voorwaarde was dat het iemand was die van buiten het voetbal kwam en niet gebonden was aan een club.

 

De Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering hebben zijn kandidatuur aanvaard. Hij treedt vanaf 1 april in dienst.

 

"We hebben gekozen voor iemand die met een frisse maar analytische blik naar de sport kan kijken, mensen kan samenbrengen en op zoek gaat naar oplossingen", communiceert de Pro League.

 

"Lorin wordt het gezicht van het professionele voetbal in België, maar zal achter de schermen de relaties met de clubs, de Voetbalbond, ACFF, Voetbal Vlaanderen, partners en beleid uitbouwen en de organisatie leiden. We wensen hem daarbij alle steun en succes toe.”

"Ontzettend veel zin om er nog een turbo op te steken"

De 45-jarige Leuvenaar Lorin Parys heeft een kort verleden in het voetbal. Hij was iets meer dan een jaar actief als COO (operationeel directeur) bij Club Brugge.

 

Parys: "Ik vond het voor mezelf tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het is mijn ambitie om voetbal te doen groeien als sport, als maatschappelijke motor en als economische sector."

 

"Ik schakel nu dus over van de hoofdzaak naar de belangrijkste bijzaak. En die oogt best indrukwekkend met meer dan 1 miljoen geregistreerde fans, meer dan 3 miljoen toeschouwers, 11.000 geregistreerde jeugdspelers en 298 sociale projecten met 55.000 deelnemers en 700 miljoen euro toegevoegde waarde in combinatie met duizenden jobs bij de profclubs."

 

"Samen met alle partners die het voetbal heeft, heb ik ontzettend veel zin om daar nog een turbo op te steken. Vanaf vrijdag 1 april leg ik al mijn politieke functies neer en zal ik me 100% inzetten voor ons voetbal.”

Lees ook: