Belgisch kampioene Hélène Hesters is perfecte voorbeeld: "Zij Aan Zij-project veranderde mijn leven"

 wo 16 maart 2022 07:33
Belgisch kampioene baanwielrennen bij de junioren Hélène Hesters komt vanuit het acrogym in het "Zij Aan Zij"-project van Cycling Vlaanderen
Hélène Hesters is 18 jaar.

Het vrouwenwielrennen zet grote stappen. Cycling Vlaanderen wil in 2022 nog meer zijn pijlen richten op de jeugd met het Zij Aan Zij-project: jonge meisjes van 12 tot 18 jaar meer op de fiets krijgen en laten proeven van al het moois van de wielersport. Hélène Hesters is het ideale voorbeeld. Zij stapte over vanuit acrogym en schopte het in 2 jaar tijd tot 2-voudig Belgisch kampioene baanwielrennen.   

We herinneren ons allemaal de glansprestatie van Lotte Kopecky in de Strade Bianche in Siena, waar ze de winst kon binnenrijven in een spannend slot met de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Daardoor is vrouwenwielrennen in België nog nooit zo hot geweest als vandaag. 

 

Steeds meer koersen worden op de Vlaamse televisie uitgezonden, Sporza draagt daar zijn steentje aan bij. Meer organisaties organiseren naast een mannenkoers ook een vrouweneditie, waardoor het meer aan belang wint bij het grote publiek.

 

Cycling Vlaanderen, de Vlaamse wielerfederatie, wil van deze positieve trend deels de vruchten plukken en er ook aan meewerken. 

 

De kloof met het buitenland is nog steeds zeer groot en ze willen die verkleinen. Want hoe meer vrouwen er "in de vijver zitten", hoe meer talent er naar boven zal drijven. 

 

Cycling Vlaanderen is daarom 3 jaar geleden gestart met het Zij aan Zij-project.  Zo slaagde het erin om in 3 jaar tijd het aantal meisjes in de wegcompetitie te verhogen van 150 naar 490. 

 

In 2022 blijft Cycling Vlaanderen zeer ambitieus en mikt op een nog beter resultaat. 

 

(lees voort onder foto)

Ex-renster Jolien D'hoore als boegbeeld

De federatie wil het vooral laagdrempelig houden om zo meer bereik te krijgen bij die jonge meisjes en hun entourage. Zo stelt Cycling Vlaanderen fietsen ter beschikking, indien nodig.

 

Een team van vrouwen met als boegbeeld Jolien D'hoore, die eind vorig seizoen stopte met koersen, staat klaar met de nodige knowhow en leert de tips en tricks van het wielrennen aan. 

 

"Vroeger werd er gezegd dat wielrennen niets voor meisjes was. Gelukkig is dat aan het veranderen bij hun entourage", stelt performance coach D'hoore. 


Zo organiseren ze minstens maandelijkse fietstrainingen, specifiek voor meisjes, in heel  Vlaanderen. Daarnaast komt er begeleiding en opvolging vanuit een club in de buurt. 

 

Ze geven ook workshops over verschillende thema's die relevant zijn voor het dameswielrennen, waaronder de basisbeginselen van het wielrennen. 

Vroeger werd er gezegd dat wielrennen niets voor meisjes was. Gelukkig is dat aan het veranderen bij hun entourage. 

Jolien D'hoore

Een perfect voorbeeld van het Zij Aan Zij-project is Hélène Hesters. Hélène deed 7 jaar lang aan acrogym. Op haar 15e voelde ze niet meer dezelfde passie als voorheen, waardoor ze in contact kwam met het jeugdproject. 

 

Toen ging de bal heel snel aan het rollen. Van beginnend wielrenster schopte ze het in 2 jaar tijd tot 2-voudig Belgisch kampioene scratch en individuele achtervolging bij de junioren en behaalde ze afgelopen winter in totaal 8 medailles.

 

Hesters, de jongere zus van weg- en baanrenner Jules Hesters van Sport Vlaanderen-Baloise, maakt reclame voor Zij aan Zij in het Cycling Magazine van de  bond: "Het heeft mijn leven veranderd. Ik heb de stap gemaakt naar de Topsportschool en ik rijd in een wielerploeg."

 

"Dit is niet iedereen gelukt, maar veel meisjes hebben wel de liefde voor de fiets ontdekt. Ik ben alvast enorm blij dat ik het gedaan heb." 

 

"Het aantal meisjes op de fiets is echt gestegen door het Zij Aan Zij-project, maar het kan nog steeds beter. Als er meer vrouwenwielrennen op tv is, dan gaan meer meisjes het proberen."

Het aantal meisjes op de fiets is echt gestegen door het Zij Aan Zij-project, maar het kan nog steeds beter.

Hélène Hesters

In 2020 stroomden 52 meisjes in, in 2021 74 meisjes. Voor 2022 lopen de inschrijvingen nog tot eind maart. Wie interesse heeft of meer informatie wil over het Zij Aan Zij-project: klik hier.