Ga naar de inhoud

"Lewandowski zou in Polen zelfs president kunnen worden"

 wo 9 maart 2022 15:52

Amper 23 minuten had Robert Lewandowski gisteren nodig om de snelste hattrick ooit te scoren in de Champions League. Z'n vijfde  al trouwens. De lijst van records van de Pool wordt week na week indrukwekkender. Ook in z'n thuisland gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Dat ziet ook Mirek Waligora die ooit het mooie weer maakte in de spits bij Lommel.

"Hij is de beste nummer 9 ter wereld"

Drie keer scoren in een 7-1 overwinning van Bayern München tegen Salzburg, het lijkt een koud kunstje voor Lewandowski. Ook Mirek Waligora zag dat het schijnbaar vanzelf ging.

 

"In een ploeg zoals Bayern is het voor hem misschien “gemakkelijk” omdat ze heel dominant spelen, vaak op de helft van de tegenstander en veel kansen creëren."

 

"Maar op dit moment vind ik hem de meest complete nummer negen ter wereld. De fijnbesnaarde dribbelaar zoals Lionel Messi is hij niet. Maar qua efficiëntie is hij wel de allerbeste."

 

"In de 16-meter is hij niet te stoppen. Sterk met de kop. Hij scoort heel gemakkelijk, want als hij drie kansen krijgt zijn er vaak twee binnen."

"Na de president de bekendste persoon in Polen"

Mirek Waligora volgt het internationale voetbal nog op de voet en houdt de vinger aan de pols van de Poolse media. De populariteit van zijn landgenoot Lewandowski is ongezien.

 

"Lewandowski is voor de Polen de beste speler van de wereld en daarom is hij voor hen ook een nationale held. Na de president is hij waarschijnlijk de bekendste persoon in Polen."

 

Ook naast het veld is 'Lewa' de ideale schoonzoon en ook sociaal geëngageerd.. Zo steunde hij meteen openlijk op social media de beslissing van de Poolse bond om de WK-barrage tegen Rusland niet te spelen en sprak hij zich uit tegen de oorlog.

 

"Hij is een zeer intelligente man en kaart heikele thema’s in Polen aan. Hij is heel eloquent, heeft een uitgesproken mening en is echt een modelfiguur. Je zal nooit iets negatiefs over hem of zijn familie lezen."

 

"Mocht hij in de politiek gaan dan zou hij premier of zelfs president kunnen worden", lacht Mirek Waligora. "Dat, samen met het feit dat hij een op en top professional is in het voetbal, maken van hem hét voorbeeld voor de Poolse jeugdvoetballers."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Bij Polen speelt hij als een 9-en-een-half"

Dat Lewandowski de Gouden Bal nog niet kon winnen ligt volgens Mirek aan de prestaties van de Poolse nationale ploeg. "Dat is het enige wat hij nog mist, een goed resultaat met Polen."

 

"Maar de druk bij de nationale ploeg is nog groter. 37 miljoen mensen die denken dat ze alles van voetbal weten willen hem zien schitteren. Maar de nationale ploeg is Bayern niet."

 

Polen telt nog wel enkele getalenteerde spelers, maar in een nationale ploeg train en speel je slechts enkele dagen samen en dan moet alles kloppen. "Bij Bayern krijgt hij 10 kansen per wedstrijd. Polen speelt anders, niet zo dominant. 

 

Ook z'n positie is anders. "In de nationale ploeg is hij meer de 9-en-een-half. Hij moet meer werken, het spel mee maken en ballen komen ophalen. Anders krijgt hij te weinig ballen."

Wie is Miroslaw "Mirek" Waligora?

  • Aanvaller
  • Geboren op 4 februari 1970 in Krakau
  • Kwam in 1994 naar België en speelde 13 jaar in Lommel SK/KVSK United
  • Speelde meer dan 350 wedstrijden en scoorde meer dan 100 doelpunten
  • Eindigde z'n carrière bij Verbroering Geel en KVK Beringen

Ik speelde ‘maar’ voor Lommel, maar als ik dan toch een vergelijking moet maken met Lewandowski dan is het dat ik misschien ook die neus voor doelpunten had en gemakkelijk een goal maakte.

Mirek Waligora bij Lommel
Mirek Waligora bij Lommel
Lees ook: